We kijken naar de kaarsjes in de Ghazanchetsots kathedraal, een van de eerst gereconstrueerde gebouwen in de historische stad Shushi, na de verwoestende oorlog om Nagorno-Karabach. "Elke kaars brandt voor een dode", zegt Anja.

De deur zwaait open en een silhouet in de opening prevelt een gebed. Kruisteken en amen. Een bebaarde man in versleten kleren stapt op ons toe. De man stinkt. Hij haalt een verroeste deurklink uit een van de scheuren in zijn jas. "Antiek", zegt hij twijfelend.

Het is muisstil in de nieuwe prachtige kerk. Wij en de man zijn er alleen.

We zagen hem al eerder vandaag. Zoekend naar eetbaars, naar kostbaars. Gravend in een berg afval langs de weg. Wroetend om een fles met statiegeld te vinden, of een stuk oud ijzer, of groen brood. Samen met de honden.

We kijken naar de kaarsjes in de Ghazanchetsots kathedraal, een van de eerst gereconstrueerde gebouwen in de historische stad Shushi, na de verwoestende oorlog om Nagorno-Karabach. "Elke kaars brandt voor een dode", zegt Anja.De deur zwaait open en een silhouet in de opening prevelt een gebed. Kruisteken en amen. Een bebaarde man in versleten kleren stapt op ons toe. De man stinkt. Hij haalt een verroeste deurklink uit een van de scheuren in zijn jas. "Antiek", zegt hij twijfelend.Het is muisstil in de nieuwe prachtige kerk. Wij en de man zijn er alleen.We zagen hem al eerder vandaag. Zoekend naar eetbaars, naar kostbaars. Gravend in een berg afval langs de weg. Wroetend om een fles met statiegeld te vinden, of een stuk oud ijzer, of groen brood. Samen met de honden.