‘De grote vakantie zou in de winter moeten zijn’

Bestaat het ideale schooljaar? Drie vragen aan Emmanuel De Becker, kinderpsychiater en hoogleraar aan de UCL.

Bestaat een ideaal schooljaar ?

Het schoolgaan heeft twee doelstellingen: enerzijds de cognitieve ontplooiing van de kinderen verbeteren en anderzijds zichzelf en de anderen beter leren kennen door middel van socialisatie. Het kind heeft ook een lichaam dat ontwikkeld moet worden. Het schoolritme moet dat dus ook bevorderen. Bepaalde systemen kiezen er trouwens voor om veel belang aan de fysieke activiteiten te hechten. We mogen echter niet vergeten dat het voor veel ouders moeilijk is om beroep en gezin te combineren. Aangezien er verschillende criteria in acht genomen moeten worden, bestaat het ideale schooljaar niet. Wel moet het systeem permanent geëvalueerd en aangepast worden.

Moeten de vakantieperiodes opnieuw bekeken worden ?

De vraag stelt zich vooral voor de zomermaanden. Het is een zeer lange periode waarin het belangrijk is dat de kinderen hun intellectuele nieuwsgierigheid verder blijven ontwikkelen. Een groot aantal tieners hebben dan weinig structuur en worden aan hun lot gelaten met tablets en computerschermen.

Rusttijden zijn echter ook van belang. Het is belangrijk voor de kinderen om enkele weken te kunnen stoppen. Het zou ideaal zijn een evenwicht te vinden tussen werk en rust. Het moeilijkste voor degenen die de planning van een schooljaar opmaken is dat ze het in functie van een meerderheid moeten doen en tegelijk ook rekening moeten houden met uitzonderingen: degenen die het makkelijker hebben en degenen voor wie het wat moeilijker is. Maar dat is democratie.

Wat zou u wijzigen in ons huidig systeem ?

Volgens mij moet de zomer aangepakt worden. In de winter presteren we minder, hebben we minder energie, zijn we vaker ziek enz. Het is nochtans het moment waar we de meeste inspanningen moeten leveren (van november tot april). In de zomer zijn de zonneperiodes langer, hebben we meer energie en toch is dat een ontspanningsperiode. Dat is niet logisch. Ik denk dat we de zomervakantie moeten inkorten tot zes weken en een nieuwe rusttijd in de winter moeten inlassen. Dat zou beter zijn voor onze individuele energie. Het zou interessant zijn dat onze politici een onderzoek vragen voor een herziening van de schoolvakanties. We moeten niet blijven vasthouden aan onze huidige mentaliteit en het schooljaar zoals het er nu uitziet als onveranderlijk beschouwen.

Marie Gathon

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content