Véronique Goossens

‘De elektriciteitsfactuur kan vanaf 2015 aardig oplopen’

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Als in 2015 de tarieven weer omhoog mogen, zal de elektriciteitsfactuur aardig oplopen: Eandis spreekt over 10 tot 20 procent. Concurrent Infrax over 20 procent.

Als in 2015 de tarieven weer omhoog mogen, zal de elektriciteitsfactuur aardig oplopen: Eandis spreekt over 10 tot 20 procent

“U gaat onze corporate beelden zeker willen gebruiken, want Canvas heeft er ook al naar gevraagd,” is één van de eerste zaken die de communicatiedirecteur van Eandis me met de glimlach vertelt. Mijn argwaan is meteen gewekt.

Ik zet me neer aan de vergadertafel van de CEO van Eandis, Walter Van den Bossche, die enkele dagen later te gast zal zijn in Z-Talk Goossens. Zijn bureau kijkt uit op een betonnen beeld, waar water uitstroomt in een tuin die overgaat in natuurgebied. Er zijn lelijker uitzichten.

Walter Van den Bossche wil het graag hebben over slimme meters en de investeringen die daarvoor nodig zijn. Hij droomt over een consument die alleen energie gebruikt als het goedkoop is, als de zonnepanelen op zijn dak op volle toeren draaien. De wasmachine en droogkast zijn daar helemaal op ingesteld. Van den Bossche denkt daarbij onwillekeurig aan zijn grootmoeder, die de was te drogen hing als er wind was.

We praten over de uitkoop van Electrabel, die volgend jaar van start gaat en een eindpunt moet kennen op 31 december 2018. Maar de Vlaamse overheid wil sneller gaan, want Electrabel heeft de perceptie tegen. Hoe sneller Eandis van zijn historische aandeelhouder af is, hoe liever.

Dat gaat een pak geld kosten, zo’n 500 tot 800 miljoen euro. Al naargelang de bron is dat geen probleem of wel een probleem. En al naargelang de politieke partij wordt er gesproken over een gedeeltelijke beursgang of niet.

Als in 2015 de tarieven weer omhoog mogen, zal de elektriciteitsfactuur aardig oplopen: Eandis spreekt over 10 tot 20 procent

Vu0026#xE9;ronique Goossens

We hebben het uiteraard ook over de tarieven. Volgend jaar krijgt Vlaanderen zijn zegje over de distributienettarieven, dat is de prijs die u betaalt voor het laatste stukje transport van gas en elektriciteit. Of voor het eerste stukje, want burgers die zelf teveel energie opwekken geven dat weer af aan het net. In de slipstream van de heisa rond goedkopere energietarieven werden de distributienettarieven bevroren. Eandis, dat 80 procent van Vlaanderen dekt, liet prompt verstaan dat ze daar spijt van zouden krijgen.

Want als in 2015 de tarieven weer omhoog mogen, zal de factuur voor elektriciteit aardig oplopen. Eandis spreekt over 10 tot 20 procent. Infrax, de concurrent, over 20 procent. Dat komt omdat zonnepanelen en de energiebesparende maatregelen zo’n overdonderend succes zijn, dat Eandis en Infrax de kost daarvan niet hebben kunnen doorrekenen aan de consument.

Hoe die kost zal verrekend worden zorgt voor grote zenuwachtigheid. De consument zal er voorlopig zijn slaap niet voor laten, Vlaanderen en de intercommunales des te meer. Want Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) wil een eengemaakt tarief over heel Vlaanderen. Want, u wist het of u wist het niet, in Antwerpen betaalt u een pak minder dan elektriciteitsverbruikers in bijvoorbeeld West-Vlaanderen.

Hoe dat komt? In Antwerpen zie je minder zonnepanelen, in West-Vlaanderen des te meer. De socialistische minister vindt dat iedereen over dezelfde kam moet worden geschoren en dat er een soort solidariseringsprincipe moet tot stand komen. Met andere woorden: de Antwerpenaar moet ook betalen voor de zonnepanelen van de West-Vlaming. Ze is ook de mening toegedaan dat alle intercommunales (7 bij Eandis en 4 bij Infrax) moeten fuseren. Maar dat is buiten Infrax gerekend. Die ziet in dit maneuver een verdoken poging om Eandis en Infrax samen te smelten. En dat kan écht niet door de beugel, want dan is er geen concurrentie meer, zo zijn ze daar van oordeel. In socialistische hoek is dan weer te horen dat het die intercommunales gewoonweg te doen is om de postjes, en die kosten te veel.

Wat er ook van zij, er zal nog stevig gediscussieerd worden in Vlaanderen over hoe de distributie van elektriciteit en gas er in de toekomst zal uitzien. Geen onbelangrijk debat, want we hebben het hier over bijna 40 procent van de totale energiekost. Maar zoals in vele dossiers is er nog geen eensgezindheid over deze nieuwe bevoegdheid die Vlaanderen binnenkort op zijn bord krijgt. Er liggen heel wat boeiende thema’s klaar, aan de vooravond van een verkiezingsjaar.

De corporate beelden van Eandis worden me uiteindelijk via een expres-dienst opgestuurd. Zoals verwacht kan ik er niet veel mee. Te corporate.

Ik krijg zowat drie telefoontjes en nog enkele mails om me te vragen of ik de beelden heb gehad, of ik de vragen voor de heer Van den Bossche kan doorsturen (wat ik uiteraard nooit doe) en waar de studio van Kanaal Z nu gelegen is. Misschien kan Eandis nog wat besparen op overhead. Het is maar een suggestie.

Walter Van den Bossche is te gast bij Z-Talk Goossens, vanaf zaterdagochtend 11 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content