De Croo: ‘Regering zal beslissen hoeveel gewerkte jaren recht geeft op minimumpensioen’

. © Belga

Premier De Croo zegt dat er zal worden gekeken naar effectief gewerkte jaren voor je toegang krijgt tot het minimumpensioen, maar hoeveel jaren dat precies zijn, zal de regering de komende maanden afkloppen. Dat liet de premier weten aan Belga Video in de marge van zijn bedrijfsbezoek aan schuimrubberfabrikant Recticel.

Open VLD loste een schot voor de boeg. Terwijl gewacht wordt op de hervormingsplannen van pensioenminister Karine Lalieux (PS) pleiten de Vlaamse liberalen voor strengere regels. Open VLD wil dat je voortaan minstens 20 jaar effectief gewerkt hebt voor je recht hebt op een minimumpensioen.

De premier wil niet gezegd hebben dat het twintig jaar moet zijn. Hij verwijst naar het regeerakkoord: ‘In dat basisprogramma van de regering, staat duidelijk dat we gaan kijken naar een minimum aantal jaren dat er effectief moet gewerkt zijn voor men recht heeft op een minimumpensioen. Dat lijkt me ook de logica zelve. Hoeveel dat dan juist is en hoe dat dat juist moet ingevuld worden zal de komende maanden deel zijn de bespreking binnen de regering’, zegt de premier, die ontkende dat zijn partij achterdochtig is ten opzichte van de plannen ven de socialisten.

‘We zijn absoluut niet wantrouwig. De verschillende ministers hebben heel veel huiswerk gemaakt de voorbije maanden. De komende weken gaan we dat in detail bekijken binnen de regering. De discussies vinden plaats onder ministers. Daarna nemen we de juiste beslissing.’

ACV: ‘Strengere regels voor toegang tot minimumpensioen straffen mensen twee keer’

Vakbond ACV is niet te spreken over het voorstel van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert om mensen pas een minimumpensioen te geven wanneer ze minstens 20 jaar effectief gewerkt hebben. “Op die manier straf je bepaalde mensen twee keer”, zegt de woordvoerder van de christelijke vakbond, David Vanbellinghen.

Lachaert zegt dinsdag in Het Laatste Nieuws dat hij samen met Maggie De Block een wetsvoorstel indient om de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen. “We begrijpen dat er een verzekeringsprincipe speelt in de pensioenen, bijvoorbeeld door pensioenen het grootste deel van het nettoloon te laten vervangen. De vervangingsratio is daarbij heel belangrijk en plafonds kunnen ook verhoogd worden, waardoor het pensioen nog steeds in relatie staat met wat je verdiend hebt. Dat aspect is erg belangrijk”, zegt Vanbellinghen.

“Er zit echter ook een heel sterk solidariteitsmechanisme in de pensioenen. En het voorstel komt daar wel sterk mee in conflict.” Een minimumgrens van 20 jaar effectief werken opleggen zorgt volgens ACV voor een groep mensen voor een dubbele bestraffing. Het gaat dan bijvoorbeeld over vrouwen die vaker thuisblijven voor de opvoeding van hun kinderen en gelijkgestelde periodes hebben opgebouwd voor hun pensioen, of andere mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt of moeilijk aan een baan geraken.

Het voorstel van Open Vld komt er enkele weken voor minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) met haar pensioenhervorming komt. Vanbellinghen verwijst in het kader daarvan naar de werkgelegenheidsconferentie die plaatsvindt op 7 en 8 september, waar de focus erg zal liggen op de pensioenen en eindeloopbaan. Om de werkgelegenheidsgraad op te krikken is het echter ook belangrijk om naar de hele loopbaan te kijken, en dus ook een discussie te voeren over de langdurig zieken en over werkbaar werk.

N-VA: ‘Voorstel Lachaert is kleine stap in de goede richting’

Het voorstel van Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert om het minimumpensioen pas toe te kennen na 20 jaar effectief te hebben gewerkt is een “kleine stap in de goede richting”. Dat zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt. Hij vreest echter dat de linkse regeringspartijen daar anders over zullen denken.

Samen met Kamerfractieleider Maggie De Block dient Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, zelf ook Kamerlid, een wetsvoorstel in om de toegang tot het minimumpensioen te verstrengen. Vandaag heb je daar recht op na een loopbaan van minstens 30 jaar, maar dat heb je ook als je bijvoorbeeld 10 jaar gewerkt hebt en 20 jaar werkloos was. Voor de liberalen moet je voortaan minstens 20 jaar effectief gewerkt hebben.

N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt noemt dat een “kleine stap in de goede richting”, al is het pensioenprobleem volgens Van der Donckt veel ruimer dan dat. Hij vraagt dan ook een grondigere hervorming van het pensioenstelsel. Bovendien vreest de grootste oppositiepartij dat de linksere regeringspartners niet zullen mee stappen in het verhaal van de liberalen.

De minister van Pensioenen, Karine Lalieux (PS), werkt al even aan haar hervormingsplannen. “Dat Open Vld dit wetsvoorstel indient in de Kamer lijkt erop te wijzen dat ze geen vertrouwen hebben in het werk van minister Lalieux”, zegt Van der Donckt. Groen-Kamerlid Evita Willaert pleit in een tweet alvast om rust in de discussie. “Het pensioendebat is niet makkelijk, maar laten we wel eerlijk dingen in de weegschaal leggen. En niet zomaar ballonnetjes oplaten”, klinkt het.

De regering-De Croo besliste eerder al om het minimumpensioen geleidelijk aan op te trekken tot 1.500 euro netto voor een volledige loopbaan.

Partner Content