De Croo: ‘Hou regeringsbeleid in achterhoofd bij sociaal overleg’

© Belga
Elisabeth Ackaert

Minister van Pensioenen Alexander De Croo wil niet dat de akkoorden die uit het overleg tussen werkgevers en werknemers voortvloeien ingaan tegen het beleid van de regering.

De besluiten die volgen uit het sociaal overleg, mogen onder geen beding ingaan tegen het huidige bestuur. Dat benadrukte minister ven Pensioenen Alexander De Croo (Open Vld). Vorige week bereikten de sociale partners enkele akkoorden in verschillende dossiers.

De Croo verwijst onder meer naar de regeringsmaatregelen om langer werken mogelijk te maken. “We gaan niet akkoord met maatregelen die tegen deze beslissing van de regering ingaan”, zei de viecepremier. De Croo wil wel luisteren naar de sociale partners en wil, indien nodig, meer tijd geven om het overleg verder te zetten.

Hete hangijzers
Vorige week kwamen de partners al tot een akkoord over de welvaartsvaste uitkeringen, de lastenverlagingen bij werkgevers, het omhoog halen van de minimumlonen en pensioenen en het uitdoven van de jongerenlonen.

Intussen liggen nog verschillende hete hangijzers op de onderhandelingstafel. Zo moet er gepraat worden over het versoepelen van de arbeidsregels, de zogenaamde flexibiliteit. De regering had hiervoor een deadline voor midden januari opgelegd, maar deze werd dus niet gehaald.

“Denk aan export en innovatie”
De gesprekken over het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden, dat onder andere gaat over dezelfde duur van de opzegtermijn, lopen ook verre van vlot. De werknemersorganisaties willen hierbij graag mee de regering aan tafel. Een akkoord hierover zou er in maart moeten zijn.

Een laatste moeilijkheid in het overleg is het verhogen van de competitiviteit van de Belgische bedrijven. Werkgeversorganisaties zien vooral graag de loonlasten drastisch dalen. Volgens onder meer de vakbonden is dit onvoldoende. “Competitiviteit zwengel je ook aan door te innoveren of export te promoten”, klinkt het daar.

Budgetaire berekeningen
De federale regering is alvast tevreden met de gesloten akkoorden. Dat bleek na een vergadering in de Wetstraat 16. Premier Di Rupo maakte duidelijk “verheugd te zijn door de reeds gesloten deelakkoorden en de geboekte vooruitgang”. De federale regering wil wel duidelijkheid over de impact van de akkoorden op het vooropgestelde budget.

Laurette Onkelinx (PS) was wel erg opgetogen over de bereikte akkoorden tussen werkgevers en werknemers. Haar collega vicepremier, Steven Vanackere (CD&V) was voorzichtig positief. “Wat er nu onderhandeld is, is goed. Maar het ging wel over zaken die gemakkelijk zijn. Er wachten nog lastige discussies”, klinkt het bij de christendemocraat.

“Ik hoorde geen voorwaarden”
Ondanks de extra berekeningen die de federale regering nog wil maken, klonken de sociale partners tevreden over de reacties uit regeringshoek. “Ik heb alvast geen voorwaarden gehoord”, stelde ABVV-topman Rudy De Leeuw.

Eind maart moet het sociaal overleg tussen alle partners afgerond zijn. In februari gaan regering, werkgevers én werknemers weer rond de tafel zitten. ACV-voorzitter Marc Leemans hoopt op een positief antwoord van de regering op de akkoorden. “Als er dingen uit de teksten worden gehaald, dan vervallen alle akkoorden, het is een geheel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content