De Crem: ‘Koning als opperbevelhebber van leger is wel van deze tijd’

© Belga

Vicepremier Pieter De Crem (CD&V) is ervan overtuigd dat de rol van de koning is geëvolueerd met de politiek en dat Filip de aparte regio’s zal contacteren, indien nodig.

‘Ik denk dat de koning en zijn omgeving weten hoe belangrijk de regio’s zijn en dat ze, wanneer het nodig is, zullen worden geconsulteerd’. Dat heeft vicepremier Pieter De Crem (CD&V) verklaard in het VTM NIEUWS, nadat zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Kris Peeters er voor had gepleit dat de koning ook op regelmatige basis de ministers-presidenten in audiëntie zou ontvangen.

“Ik denk dat de functie van de koning mee geëvolueerd is en dat de nieuwe koning heel veel aandacht zal hebben voor hoe de politiek werkt. Ik denk dat we goede mechanismen hebben en dat telefoons en gsm’s ook bestaan om mekaar te informeren”, aldus de christendemocratische vicepremier.

Hij ziet enige tegenspraak, in die zin dat er wordt gepleit voor een ceremoniële rol voor de koning, maar “dat men toch die rol van de koning als politiek bemiddelaar goed gaat zien”.

Filip krijgt graad van viersterrengeneraal

De Crem blikte ook vooruit naar de vieringen op 21 juli. Het défilé zou sowieso al een eerbetoon hebben bevat aan koning Albert II, die op de nationale feestdag troonsafstand doet om te worden opgevolgd door kroonprins Filip. Zoals de traditie het wil, zullen die dag 21 kanonschoten worden gelost, om de bevolking mee te delen dat er een nieuwe koning is.

Bij zijn vijftigste verjaardag werd hij luitenant-generaal. Voorafgaand aan zijn koningschap krijgt prins Filip ook de graad van viersterrengeneraal. In ons land is de koning ook de opperbevelhebber van het leger. Minister van Defensie Pieter De Crem benadrukte dat dit wel degelijk nog “van deze tijd” is.

De minister van Defensie verwijst bijvoorbeeld naar internationale vergaderingen die de koning als staatshoofd bijwoont. Dat gebeurde na 11 september nog in NAVO-verband. “Dat is op het hoogste niveau, en dat is een niveau waar viersterrengeneraals aanwezig zijn”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content