De Block gaat ‘openhartig’ gesprek hebben met Coucke over fraudeonderzoek in voetbal

Maggie De Block © Reporters

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) gaat rond de tafel zitten met Marc Coucke, de voorzitter van de Pro League, naar aanleiding van het grootschalige onderzoek binnen het Belgisch voetbal.

Dat bevestigt haar kabinet. In de Kamer herhaalde de minister dat ze een signaal verwacht van de voetbalsector.

Kort na het losbarsten van het onderzoek, kondigde minister De Block aan dat de sector orde op zaken moet stellen, zoniet wil ze het gunstige RSZ-regime waarvan het voetbal geniet, aan een kritische blik onderwerpen.

Donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer bracht ze, na een vraag van Roel Deseyn (CD&V), wel een genuanceerd verhaal. Zo merkte ze op dat het systeem niet alleen bestaat voor voetballers, maar voor alle sectoren, en bovendien niet enkel voor de grootverdieners. ‘Er zijn ook sporters, die minstens even hard werken als sommige van de grootverdieners, maar die enkel door deze maatregel kunnen rondkomen’, merkte De Block op.

Bovendien zou het afnemen van het voordeel wel een erg grote impact kunnen hebben op de voetbalsector, op alle eersteklasseclubs, ook de rijke. ‘Problemen waar ik niet zeker van ben dat ze er aan uit zouden komen’.

Ze herhaalde dan ook een signaal te verwachten van de sector en wil daarover binnenkort een ‘openhartig’ gesprek aangaan, stelde ze in het parlement. Intussen werd afgesproken dat de minister rond de tafel gaat zitten met Marc Coucke.

Deseyn liet horen dat de sector ook wordt uitgenodigd in de bevoegde Kamercommissie om het systeem van RSZ-voordeel tegen het licht te houden. ‘Hoe kunnen wij de correcte belastingbetaler recht in de ogen kijken en zo’n grote bijdragen vragen terwijl anderen quasi niets bijdragen?’, aldus Deseyn.

De vuile was van het Belgische voetbal

Sport/Voetbalmagazine brengt deze week een uitgebreid dossier over het fraudeschandaal in het Belgische voetbal. Lees ook:

Blik achter de schermen van een gewetenloos systeem

De opgang van Dejan Veljkovic

De link tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren

De Secret Footballer: ‘Kerels als Bayat worden beschermd van bovenaf’

Opinie: Geen enkele club die zijn eigen politiek in vraag stelt.

Partner Content