Daten: het geheim van de perfecte profielfoto

© iStock

Wie de wereld van datingsites een beetje kent, weet dat een geslaagde profielfoto cruciaal kan zijn. Volgens experts houdt u het beter eenvoudig: weg met die duckface, ga voor een glimlach!

Enkel mannen poseren met chilipepers. Homo’s hebben een voorkeur voor doedelzakken. Hoogopgeleiden poseren graag met een fluit. En als u een komkommer op een profielfoto ziet passeren, hoort die in 60 procent van de gevallen bij een lesbienne. Tot zover enkele ‘fun facts’ uit het onderzoek van zu-zweit.de, een Duitse datingwebsite. Die liet 22 miljoen profielfoto’s uit 16 landen analyseren door een computerprogramma, vertelt woordvoerder en online datingexpert Celia Schweyer. ‘Het algoritme herkent meer dan 6000 specifieke kenmerken: achtergronden (het strand blijft razend populair), lichaamskenmerken (beharing, sproeten…), de hoeveelheid naakte huid, het aantal mensen op de foto, allerlei soorten drank en voedsel en natuurlijk ook dieren. Er kan zelfs een onderscheid worden gemaakt tussen een chihuahua en een terriër.’ Zo ontstond een rapport van 100 pagina’s, met heel wat informatie over online daters en hun favoriete profielfoto’s.

Daten: het geheim van de perfecte profielfoto
© Bart Schoofs

Weetje nummer één: die foto’s zijn een ernstige zaak. Slechts 4 procent van alle mannen lacht, tegenover 12 procent van de vrouwen. Volgens Schweyer willen mannen er vooral cool uitzien, en vrouwen vrouwelijk. Wat helaas resulteert in te veel duckfaces (sterk getuite lippen, waardoor je er bijna uitziet als een eend). Maar misschien zijn de cijfers ook niet helemáál accuraat, geeft Schweyer toe. ‘Het computeralgoritme herkent alleen een zeer brede glimlach. De sexy grijns die je veel bij mannelijke daters ziet, gaat in deze cijfers dus verloren. Al zou ik een glimlach – breed of niet – zeker aanraden.’ Nog opvallend: homo’s en lesbiennes lachen vaker op hun profielfoto’s. En ze stralen ook meer seks uit, vertelt Schweyer. ‘Bij mannen zien we veel foto’s met ontblote borstkas, bij vrouwen veel erotische motieven: een foto waarop ze paaldansen bijvoorbeeld, of hun tong uitsteken.’

Naakte Italianen

Omdat er foto’s uit 16 verschillende landen werden geselecteerd, duiken er in het onderzoek ook opvallende internationale verschillen op. Dat de Australiërs en Italianen veel meer naakt tonen dan de Denen en de Finnen, hoeft niet echt te verbazen. Maar Schweyer vindt het wel sterk dat de Duitsers pas op de 12e plaats staan als het over bier drinken gaat. Tenminste: op foto. Met gezonde voeding poseren de Duitsers dan weer wel: druiven, bessen en bananen zijn geliefde accessoires. Wat ons naadloos naar het volgende aspect brengt: ‘verborgen boodschappen’. Over die bananen valt te discussiëren, maar veel naakte huid wijst (zeker in Denemarken en Finland) op zin in seks. En wie als bruidsmeisje of getuige poseert, straalt duidelijk uit dat hij of zij wil trouwen. ‘Maar het viel ook op dat aardig wat mensen kiezen voor een foto met kinderen. Soms zijn dat hun eigen kinderen uit een eerdere relatie, maar vaak ook petekindjes, neefjes of nichtjes. Dan geef je een duidelijk signaal dat je zelf graag kinderen wilt.’ Ook dieren zijn trouwens populair: er doken in het onderzoek ook wilde dieren op (met een olifant poseren geeft je blijkbaar een zekere standing), maar toch vooral honden.

Daten: het geheim van de perfecte profielfoto
© Bart Schoofs

En dat is niet eens zo’n gek idee, vindt seksuologe en psychotherapeute Sybille Vanweehaeghe. ‘Door je hond mee op de foto te zetten, toon je hoe belangrijk die is voor jou. Zo trek je geschikte partners aan. En het biedt meteen gespreksstof. Al moet je misschien wel polsen naar hoe extreem de dierenliefde is: niet iedereen houdt van een hond of vijf katten in bed.’ Een profielfoto met kinderen zou Vanweehaeghe niet aanraden. ‘Als je kinderen hebt, of een sterke kinderwens, kun je dat vermelden in de profielbeschrijving. Maar op de foto respecteer je toch beter hun privacy. Al heb ik wel al gehoord van mannen die een kind van een vriendin ‘lenen’ omdat vrouwen zo’n jonge papa zeer aantrekkelijk vinden.’ Het is vooral cruciaal om op je foto te tonen wat je zelf belangrijk vindt, met je doelpubliek in gedachten. ‘Zoek je een sportieve partner, toon je dan zelf ook van je sportiefste kant. Maar als je eerder houdt van zakelijke types, is een foto aan je bureau wellicht een betere optie. Maar houd het vooral realistisch. Rode ogen wegwerken of wat make-up kan zeker geen kwaad. Maar overdrijf niet, en gebruik bijvoorbeeld geen apps om je ogen te vergroten. Anders is de ontgoocheling op die eerste date veel te groot.’

Partner Content