Dankzij crisis laagste afvalproductie ooit

Vuilniszakken © Istock

Voor het eerst duikt Vlaanderen onder de grens van 500 kilogram afval per inwoner. ‘Naast de volgehouden inspanning rond afvalpreventie, speelt ook de economische crisis een belangrijke rol’, aldus Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V).

Vlaanderen duikt dit jaar quasi zeker voor het eerst onder de grens van 500 kilogram afval per inwoner, weliswaar dankzij de economische crisis, zegt de openbare Vlaamse afvalmaatschappij OVAM. Dat bericht Het Nieuwsblad.

Iets meer dan 3 miljoen ton afval produceerden de Vlaamse huishoudens vorig jaar, zo stelt OVAM in haar jongste rapport. Per Vlaming is dat net iets meer dan 500 kilo per jaar, op dagbasis toch al snel zo’n 1,38 kilo. Zeventig procent daarvan wordt overigens selectief ingezameld. Vermits deze cijfers al jaren dalen – in vergelijking met 2012 was er vorig jaar een daling met maar liefst 10 kilogram – heeft Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) de hoop dat we voor 2014 onder de grens van de 500 kilo afval per Vlaming geraken, voor de allereerste keer.

“De oorzaken van deze verdere daling zijn vast en zeker onze volgehouden inspanningen rond afvalpreventie. Maar we mogen niet te snel triomferen”, waarschuwt de minister. “Ook de economische crisis speelt immers een belangrijke rol.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content