Onze dank gaat toch uit naar Sébastien Rosseler, die ons verlost heeft van het gezeur dat de Belgen dit voorjaar geen grote koers konden winnen. Een ramp was dat, een catastrofe. Welke Haitiaan had het recht te klagen in vergelijking met wat ons, Belgen, was overkomen? Welke omwonende van de Eyjafjallajökull mocht zuchten?

Dat gejammer was, zoals alles in de sportjournalistiek, fel overdreven indien we in overweging nemen hoeveel landen lid zijn van de UCI. Hebben namelijk ook geen grote koers gewonnen dit voorjaar: India, China en Brazilië, samen goed voor de helft van de wereldbevolking. Geen enkele Aziaat en geen enkele Afrikaan, ook geen Australiër of Zuid-Amerikaan. Geen Midden-Amerikaan en geen Noord-Noord-Amerikaan, zijnde een Canadees. En de Midden-Noord-Amerikanen moesten het stellen met Tyler Farrar in de Scheldeprijs, waarbij de vraag rijst of een Amerikaan uit Gent een Amerikaan is dan wel een Gentenaar. Het verschil is meestal onbeduidend.

Bekijken we het wat beperkter en verengen we de grenzen van de UCI tot Europa, dan vinden we dit jaar op het hoogste schavot van de topwedstrijden geen Rus, geen Fransman en geen Duitser. De Tour Down Under, gewonnen door André Greipel, beschouwt hopelijk niemand als een grote koers, zó ver zijn we toch nog niet gezakt?

Er heeft ook gee Zweed gewonnen, geen Noor en geen Fin. Geen Serviër en geen Kroaat, geen Pool, Hongaar, Bulgaar, Roemeen of Wit-Rus. Geen Oekraïner, geen Turk, geen Portugees, geen Griek en geen Cyprioot. Geen Let, Est, of Litouwer. Geen Tsjech en geen Slovaak. Geen Macedoniër. Niet één enkele Albanees haalde de eerste tien.

Dan hadden wij Belgen het alleen al met de ereplaatsen van Tom Boonen heel wat beter gedaan dan al deze naties samen en was er weinig reden tot zoveel zelfverwijt. Sinds de winst van Rosseler helemaal geen meer. Vier Belgen in de eerste vijf zeg: een standbeeld voor het genie dat de Brabantse Pijl op woensdag heeft gezet. Op een zondag was ons dat nooit gelukt.

Koen Meulenaere

Onze dank gaat toch uit naar Sébastien Rosseler, die ons verlost heeft van het gezeur dat de Belgen dit voorjaar geen grote koers konden winnen. Een ramp was dat, een catastrofe. Welke Haitiaan had het recht te klagen in vergelijking met wat ons, Belgen, was overkomen? Welke omwonende van de Eyjafjallajökull mocht zuchten? Dat gejammer was, zoals alles in de sportjournalistiek, fel overdreven indien we in overweging nemen hoeveel landen lid zijn van de UCI. Hebben namelijk ook geen grote koers gewonnen dit voorjaar: India, China en Brazilië, samen goed voor de helft van de wereldbevolking. Geen enkele Aziaat en geen enkele Afrikaan, ook geen Australiër of Zuid-Amerikaan. Geen Midden-Amerikaan en geen Noord-Noord-Amerikaan, zijnde een Canadees. En de Midden-Noord-Amerikanen moesten het stellen met Tyler Farrar in de Scheldeprijs, waarbij de vraag rijst of een Amerikaan uit Gent een Amerikaan is dan wel een Gentenaar. Het verschil is meestal onbeduidend. Bekijken we het wat beperkter en verengen we de grenzen van de UCI tot Europa, dan vinden we dit jaar op het hoogste schavot van de topwedstrijden geen Rus, geen Fransman en geen Duitser. De Tour Down Under, gewonnen door André Greipel, beschouwt hopelijk niemand als een grote koers, zó ver zijn we toch nog niet gezakt? Er heeft ook gee Zweed gewonnen, geen Noor en geen Fin. Geen Serviër en geen Kroaat, geen Pool, Hongaar, Bulgaar, Roemeen of Wit-Rus. Geen Oekraïner, geen Turk, geen Portugees, geen Griek en geen Cyprioot. Geen Let, Est, of Litouwer. Geen Tsjech en geen Slovaak. Geen Macedoniër. Niet één enkele Albanees haalde de eerste tien. Dan hadden wij Belgen het alleen al met de ereplaatsen van Tom Boonen heel wat beter gedaan dan al deze naties samen en was er weinig reden tot zoveel zelfverwijt. Sinds de winst van Rosseler helemaal geen meer. Vier Belgen in de eerste vijf zeg: een standbeeld voor het genie dat de Brabantse Pijl op woensdag heeft gezet. Op een zondag was ons dat nooit gelukt.Koen Meulenaere