De controversiële Vlaamse arts verkondigde stellig dat hij 1000 jaar zou worden. Nu blijkt dat overdoseren met vitaminen het leven juist verkort. Nochtans blijven sommige alternatieve therapeuten zweren bij megadossissen.

Herman Le Compte overleed in 2008 op 78-jarige leeftijd en haalde net niet de gemiddelde levensverwachting. Met vitaminesupplementen mag je niet lichtzinnig omspringen. Integendeel. Dagelijks supplementen slikken waarvan je helemaal geen tekort hebt, kan de gezondheid schaden. Dat de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K ongezond zijn in hoge dosissen, is allang geweten. Die boodschap drong echter nooit goed door, vooral ook omdat overdoseren geassocieerd wordt met junks en niet met u en mij.

Bijt in een appel Een modale mens slikt al snel te veel vitaminen, zo meldden diverse nieuwe wetenschappelijke onderzoeksrapporten in de voorbije maanden. Zo zijn er sinds kort aanwijzingen dat vrouwen die na de menopauze alle dagen vitaminen innemen vroegtijdig overlijden. Ook bestaat er een verband tussen vitamine E en prostaatkanker, al weten we daar nog niet het fijne van. Zelfs de wateroplosbare vitaminen B en C liggen nu onder vuur. Die blijken ook erg eenzijdig. Een beet uit een appel bevat heel wat meer interessante micronutriënten en bioactieve stoffen dan een tablet vitamine C. Deze micronutriënten hebben waarschijnlijk allemaal een functie, al is vandaag nog niet duidelijk wat. Best mogelijk dat het eenzijdige toedienen van één vitamine, zoals dat met supplementen vaak het geval is, onze evenwichten veeleer verstoren dan wel herstellen.

Orthomoleculaire denkwijze

In één adem met de nieuwe wetenschappelijke inzichten komen ook de therapieën gebaseerd op voedingssupplementen in het vizier. De orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van alternatieve therapie die patiënten behandelt met zeer hoge doseringen van vitaminen, mineralen en andere natuurlijke stoffen. Voorstanders van deze aanpak geloven dat lage niveaus van deze substanties die normaal in het menselijk lichaam voorkomen chronische problemen kunnen veroorzaken, waaronder ontstekingen, kanker en permanente vermoeidheid. Patiënten krijgen een welbepaalde mix van vitaminen, mineralen en andere nutriënten voorgeschreven, doorgaans in hoge doseringen en 'afgestemd op hun individuele noden'. De vraag rijst of die orthomoleculaire therapieën niet meer kwaad dan goed doen.

Vitaminetekorten komen in onze contreien nauwelijks voor. Als zelfs één multivitaminepil per dag op termijn al schade kan berokkenen, wat doen dergelijke extreem hoge doseringen dan met de gezondheid? De tijd dat vitaminen als onschuldige supplementen konden beschouwd worden, is definitief voorbij.

Marleen Finoulst

Het nieuwe nummer van Bodytalk nr. 63 verschijnt op woensdag 23 november

De controversiële Vlaamse arts verkondigde stellig dat hij 1000 jaar zou worden. Nu blijkt dat overdoseren met vitaminen het leven juist verkort. Nochtans blijven sommige alternatieve therapeuten zweren bij megadossissen. Herman Le Compte overleed in 2008 op 78-jarige leeftijd en haalde net niet de gemiddelde levensverwachting. Met vitaminesupplementen mag je niet lichtzinnig omspringen. Integendeel. Dagelijks supplementen slikken waarvan je helemaal geen tekort hebt, kan de gezondheid schaden. Dat de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K ongezond zijn in hoge dosissen, is allang geweten. Die boodschap drong echter nooit goed door, vooral ook omdat overdoseren geassocieerd wordt met junks en niet met u en mij. Bijt in een appel Een modale mens slikt al snel te veel vitaminen, zo meldden diverse nieuwe wetenschappelijke onderzoeksrapporten in de voorbije maanden. Zo zijn er sinds kort aanwijzingen dat vrouwen die na de menopauze alle dagen vitaminen innemen vroegtijdig overlijden. Ook bestaat er een verband tussen vitamine E en prostaatkanker, al weten we daar nog niet het fijne van. Zelfs de wateroplosbare vitaminen B en C liggen nu onder vuur. Die blijken ook erg eenzijdig. Een beet uit een appel bevat heel wat meer interessante micronutriënten en bioactieve stoffen dan een tablet vitamine C. Deze micronutriënten hebben waarschijnlijk allemaal een functie, al is vandaag nog niet duidelijk wat. Best mogelijk dat het eenzijdige toedienen van één vitamine, zoals dat met supplementen vaak het geval is, onze evenwichten veeleer verstoren dan wel herstellen. Orthomoleculaire denkwijze In één adem met de nieuwe wetenschappelijke inzichten komen ook de therapieën gebaseerd op voedingssupplementen in het vizier. De orthomoleculaire geneeskunde is een vorm van alternatieve therapie die patiënten behandelt met zeer hoge doseringen van vitaminen, mineralen en andere natuurlijke stoffen. Voorstanders van deze aanpak geloven dat lage niveaus van deze substanties die normaal in het menselijk lichaam voorkomen chronische problemen kunnen veroorzaken, waaronder ontstekingen, kanker en permanente vermoeidheid. Patiënten krijgen een welbepaalde mix van vitaminen, mineralen en andere nutriënten voorgeschreven, doorgaans in hoge doseringen en 'afgestemd op hun individuele noden'. De vraag rijst of die orthomoleculaire therapieën niet meer kwaad dan goed doen. Vitaminetekorten komen in onze contreien nauwelijks voor. Als zelfs één multivitaminepil per dag op termijn al schade kan berokkenen, wat doen dergelijke extreem hoge doseringen dan met de gezondheid? De tijd dat vitaminen als onschuldige supplementen konden beschouwd worden, is definitief voorbij. Marleen Finoulst Het nieuwe nummer van Bodytalk nr. 63 verschijnt op woensdag 23 november