Cyberdiplomatie: ‘We moeten virtuele ambassades oprichten’

'Als de diplomatie afwezig blijft op sociale media, krijgen internettrollen de kans om mensen te misleiden.' © BelgaImage
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Op de index voor digitale diplomatie staat België 71e, tussen Kosovo en Jordanië’, stelt federaal parlementslid Peter Luykx (N-VA) vast.

Wat is cyber-, e- of digitale diplomatie?

Peter Luykx: De Belgische diplomatieke posten moeten meer gebruikmaken van hun websites en vooral van sociale media. Zo kunnen ze een virtuele ambassade oprichten waar de burger de klok rond met zijn vragen terechtkan. Ook crisiscommunicatie wordt zo makkelijker. Een goed voorbeeld is de Belgische ambassade in Japan: die heeft een app die expats in real time waarschuwt voor aardbevingen. Daarnaast moeten we gastlanden ook tonen wat België in huis heeft. Daarbij moeten we onze federale realiteit meegeven en tonen dat België uit gemeenschappen en gewesten bestaat.

Door een virtuele ambassade op te richten kunnen we onze diplomaten ondersteunen en hun werklast verminderen

Doet België het goed?

Luykx: Er is een index die meet hoe landen scoren inzake digitale diplomatie. België staat op de 71e plaats, tussen Kosovo en Jordanië. Frankrijk, Duitsland en Nederland zitten allemaal in de top 10. Zelf heb ik 109 diplomatieke posten onderzocht. 95 daarvan waren actief op Facebook, 34 hadden Twitter. Daar is nog veel ruimte voor verbetering, zeker omdat sommige accounts heel moeilijk te vinden waren.

Zitten de Belgische diplomaten te wachten op e-diplomatie?

Luykx: Het is niet de bedoeling dat elke ambassadeur ’s morgens achter zijn computer kruipt om boodschappen op sociale media te plaatsen. Onze diplomatieke diensten kunnen echter niet overal ter wereld fysiek aanwezig zijn. Door een virtuele ambassade op te richten kunnen we onze diplomaten ondersteunen en hun werklast verminderen.

Facebook kwam in opspraak nadat de gegevens van miljoenen gebruikers gelekt waren. Is e-diplomatie wel veilig?

Luykx: De problemen bewijzen dat we moeten investeren in digitale diplomatie. Als we afwezig blijven op sociale media of het gefragmenteerd aanpakken, krijgen internettrollen of fake accounts de kans om mensen te misleiden.

In welke taal (of talen) verloopt de e-diplomatie?

Luykx: Op de websites van de verschillende ambassades kun je kiezen welke taal je wilt gebruiken, maar op de sociale accounts is er geen eenduidigheid. Soms is alles in het Engels geschreven, soms enkel in het Frans, soms in alle landstalen. De Facebookpagina van de Belgische ambassade in Buenos Aires is dan weer helemaal in het Spaans. We moeten investeren in een uniform en systematisch beleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content