Guido Lauwaert

Zo bereid je een bestseller voor de boekenbeurs

Guido Lauwaert Opiniemaker

Opiniemaker Guido Lauweart schreef dé succesformule voor een Vlaamse roman, met een knipoog naar het kookboek het best verkochte boek van de Boekenbeurs.

Vlaamse Roman

n.a.v. de Boekenbeurs 2014


Voor de deeg:

1 simpel verhaal

2 korte zijwegen

175 bladzijden maximum

1 herkenbare stad

Voor de vulling:

1 hoofdpersonage

7 nevenpersonages

200 gram roddels

50 lange scheldpartijen

een pond zelfbeklag

een wikkel Surinaamse coke

1 kg miserie

een koffielepel berouw

een snuifje hoop

1 happy end

Voor de afwerking:

Deel het verhaal op in meer korte dan lange hoofdstukken. Niet meer dan één lange zin per vijf bladzijden. Houd de zijwegen gescheiden om te vermijden dat er verwarring ontstaat.

Wees niet zuinig met witruimte. Zorg ervoor dat het zelfbeklag beperkt blijft tot het hoofdpersonage. Zoek de spanning niet te ver. Leg het verhaal af en toe opzij om langdradigheid te vermijden.

Let niet op tikfouten, ze ergeren de lezer en dat houdt ze wakker. De miserie moet al van op de eerste bladzijde te zien zijn. Wissel de roddels af met de scheldpartijen. De nevenpersonages mogen in rook opgaan, maar niet te vroeg. Het berouw kort voor het einde aan toevoegen. Een potje seks zorgt voor pikante recensies. Verdeel de coke over de hele roman.

Informeer de uitgever regelmatig over de vordering, zelfs als die er niet is. Kies een eindredacteur die niet uit de mediawereld komt of in het onderwijs zit.

Let op de vormgever. Doe alsof hij alle vrijheid heeft. Lees de zetproef na binnen de 24 uur. Vraag een drukproef. Wacht op een seintje van de uitgever. Keur het eindresultaat in zijn aanwezigheid en prijs hem. Vraag een voorschot.

Vanaf dat moment is de roman klaar om gelezen te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content