Zestig kaarsjes voor Bavo Dhooge

In 2001 publiceerde Bavo Dhooge zijn eerste roman. Tien jaar later is hij met ‘Scrabble Man’, een supergekke thriller, aan zijn 60ste boek toe.

Zes titels per jaar. Romans, thrillers, scenario’s, jeugdboeken. Je moet het maar doen. Simenon schreef naar verluidt meer dan vierhonderd romans, waarvan zo’n 150 Maigrets. Maar dat was geen record. De Amerikaan John Creasy was met meer dan 650 titels wellicht de vruchtbaarste auteur van misdaad- en detectiveromans ooit. Daarbij schreef hij onder een dertigtal verschillende pseudoniemen. Zestig miljoen boeken had hij verkocht toen hij in 1973 overleed. Maar goed, we zijn in Vlaanderen. En Gentenaar Bavo Dhooge (38) viert terecht zichzelf en trakteert zijn lezers op ‘Scrabble Man’.

De man om wie het draait is Benny Benito, veelvoudig Oscarwinnaar en reïncarnatie van seriemoordenaar Scrabble Man, die uiteindelijk een LAPD-inspecteur blijkt te zijn. Cody is een zwarte die eigenlijk een blanke is, een bizar spel van de genen. Clint, zijn halfbroer, werd als baby achtergelaten in een bioscoop waar een retrospectieve rond Clint Eastwood en zijn spaghettiwesterns werd gedraaid. Nog in de cast: de Russische geweldenaar Yuri The Fury die investeerde in een komedie met Benito maar wegens flop nooit zijn geld terug zag. En dan is er nog Sandy, de vrouw van Benito die het liever met zijn agent Carlos doet. Iedereen heeft wel een reden om Benito iets duidelijk te maken of om wraak te nemen. Maar vooral Clint, die vindt dat hij de lookalike van Benito moet worden terwijl hij eigenlijk meer op Travolta lijkt.

Een en al parodie, gekte, surrealisme, waanzin is ‘Scrabble Man’. Maar vooral ook absurdistan en dubbelzinnigheid: honderden keren noemt Cody zijn buddy en halfbroer ‘cabron’, Spaans voor onder meer bok en klootzak. En niet te vergeten een scheldwoord dat in Latijns-Amerika je leven een stuk korter kan maken. Dhooge legt het allemaal niet uit, hij vertrouwt erop dat zijn lezers het wel zullen weten. Of nieuwsgierig genoeg zijn om het op te zoeken. Op het eerste gezicht lijkt zijn jongste misdaadroman op filmische thrillers als ‘Stiletto libretto’ en ‘Sioux Blues’ die ook in Hollywood spelen, dolkomisch zijn en terecht met veel nominaties, prijzen en sterren bekroond werden. In ‘Scrabble Man’ gaat hij heel wat verder en zorgt hij permanent voor een claustrofobisch gevoel. Letterlijk: het meeste van wat gebeurt speelt zich binnenskamers af. En dan vaak nog eens in het hoofd van de personages die telkens weer hun eigen werkelijkheid bedenken. Handig maakt Dhooge van zijn roman meteen een soort scenario waarin hij meteen kritiek heeft op de plot. Als er te weinig vaart insteekt, laat hij dat door Cody of Clint meteen zeggen. En er komt opnieuw actie.

‘Scrabble Man’ – je moet veel moeite doen om bij Bavo Dhooge een titel te vinden die niet met een ‘S’ begint – straalt op elke pagina het plezier van schrijven uit. Zo is deze partij scrabbel een spelletje met de lezer, maar ook – en misschien vooral – een cadeautje voor Bavo zelf.

Fred Braeckman

Bavo Dhooge, Scrabble Man, Manteau, 303p., 19,95 euro

ISBN 978 90 223 2605 3

Partner Content