Yves Petry wint De Inktaap 2012

De Vlaamse schrijver Yves Petry heeft De Inktaap 2012 gewonnen, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Petry ontving de prijs in De Doelen in Rotterdam.

Hij kreeg de prijs voor zijn roman ‘De maagd Marino’. Het boek was de favoriet van ruim 2.000 leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao. In de afgelopen vijf maanden hebben ze de genomineerde boeken gelezen en besproken. In totaal deden ruim 130 scholen mee.

Andere genomineerden waren David Van Reybrouck (‘Congo: een geschiedenis’) en Margriet de Moor (‘De schilder en het meisje’).

‘De maagd Marino’ is een psychologische roman over een bizarre historische gebeurtenis: een man sneed op verzoek de penis van een andere man af. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de overledene. In de roman verwijst Petry nergens naar de feitelijke gebeurtenis.

Voor De Inktaap worden de winnaars genomineerd van de drie grote literaire prijzen uit het Nederlands taalgebied: de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil.

Vorig jaar won Bernard Dewulf de prijs met zijn ‘Kleine dagen’. In 2010 ging De Inktaap naar Robert Vuijsje voor zijn boek ‘Alleen maar nette mensen’. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content