Yves Petry op shortlist Libris Literatuurprijs 2011

Een Vlaming, een vrouw en een debutant. De jury van de Libris literatuurprijs heeft aan alle aparte subcategorieën gedacht.

Yves Petry, genomineerd voor ‘De Maagd Marino’ is de enige Vlaming van de vijf op de longlist die is doorgedrongen tot de laatse zes. Paul Mennes, Bart Vercauteren, Leo Pleysier en Marc Reugebrink vielen af. Vanaf 22 uur is bij Nieuwsuur op Nederland 2 te zien hoe Petry eerder vandaag de nominatie in ontvangst nam.

De enige vrouw is Esther Gerritsen met ‘Superduif’. Mariette Haveman en moeder en dochter De Moor – respectievelijk Margriet en Marente – vielen af. De enige debutant is Peter Buwalda met ‘Bonita Avenue’. Opnieuw Vercauteren en Detlev van Heest werden in deze categorie door de jury gepasseerd.

Ook de grootste verzamelaar van nominaties Arnon Grunberg ontbreekt niet. Met ‘Huid en haar’ is het de vijftiende keer dat hij wordt uitgenodigd voor het diner ter gelegenheid van de uitreiking van een van de drie grote literaire prijzen in Nederland en Vlaanderen. Waarschijnlijk zal Grunberg ook dit keer niet mee-eten. Sinds een aantal jaar mijdt hij het officiële literaire circuit in Nederland.

De overige twee kanshebbers op de Libris Literatuurprijs 2011 zijn Adriaan van Dis met ‘Tikkop’ en Gerbrand Bakker met ‘De omweg’. Van Dis krijgt met zijn grote Zuid-Afrikaroman zijn zesde nominatie, voor Bakker is het de tweede keer.

Bij de presentatie van de shortlist klaagde juryvoorzitter Philip Freriks over het geringe aantal uitschieters tussen de 164 ingezonden romans. De jury had ‘veel geneuzel’ aangetroffen ‘van mannen in crisis die hun dagen doorbrengen met pils-porno-pizza.’ Ook werd in veel inzendingen teruggeblikt naar een niet zo lang geleden linkse verleden.

Naast Freriks bestond de jury uit Ton Anbeek, Marijke Arijs, Jann Ruyters en Louise Fresco. De winnaar van de prijs wordt op 9 mei live in ‘Nieuwsuur’ (vanaf 22.00 op Nederland 2) bekend gemaakt.Hij – of zij – ontvangt een beeldje en 50.000 euro.

Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content