Wordt David Van Reybrouck de eerste Belgische dichter des Vaderlands?

© Saskia Vanderstichele

Het gerucht doet de ronde dat David Van Reybrouck in januari 2014 zou aantreden als eerste Belgische dichter des Vaderlands. Van Reybrouck zelf weet van niets, zo mailde hij aan Knack.

Gisteren meldde De Contrabas Blog dat er in januari 2014 ook in België een dichter des Vaderlands zou aantreden. Henri-Floris Jespers vulde op zijn blog aan dat de naam van David Van Reybrouck circuleert in de wandelgangen.

Poet laureate

In Engeland is de poet laureate of nationale dichter een eerbiedwaardig instituut dat teruggaat tot de 19e eeuw. In Nederland is sinds 2000 een dichter des Vaderlands in functie. Gerrit Komrij was de eerste Nederlandse ‘hofdichter’ en momenteel neemt Anne Vegter de honneurs waar.

Promotiestunt?

Dat ook België zijn nationale dichter zou krijgen, is nog zo’n gek idee niet nu overal stads- en dorpsdichters de dienst uitmaken. Maar toch lijkt het meer op een promotiestunt van het dichterscollectief Vonk & Zonen, zoals Jespers vermeldt op zijn blog: ‘Dit vaderlands dichterschap blijkt een initiatief van Vonk & Zonen (Antwerpen, opgericht door Andy Fierens, Maarten Inghels en Michaël Vandebril), het PoëzieCentrum (Gent) en de Maison de la Poésie (Namur).’ Vonk & Zonen wil zich immers profileren als een nieuw spraakmakend literair evenementenlabel, naast klassieke organisaties, zoals Behoud de Begeerte. In november gaat Vonk & Zonen de boer op met ‘Achterom’, een literaire show, en kan dus wel wat media-aandacht gebruiken.

Dat daarbij gedacht wordt aan David Van Reybrouck ligt eveneens voor de hand.Van Reybrouck, momenteel voorzitter van de PEN-club en drijvende kracht achter het Brusselse dichterscollectief en het burgerinitiatief G1000, is niet vies van een zeker engagement. Maar of hij naast zijn drukke literaire en extra-literaire bezigheden, ook nog de tijd zou vinden om als Belgische dichter des Vaderlands door het leven te gaan, is vrij onwaarschijnlijk.

Iets met democratie

Van Reybrouck zelf is hoogst verbaasd dat zijn naam in dat verband wordt genoemd en mailde aan Knack: ‘De Contrabas Blog weet blijkbaar meer dan ik. Zelf dacht ik op dit ogenblik vooral bezig te zijn met iets over democratie.’

Frank Hellemans

Partner Content