Wit-Russische dichter Nekljajew slachtoffer van Loekasjenko’s repressie

Onder de slachtoffers van de knokploeg van de Wit-Russische president Loekasjenko bevond zich ook de dichter Vladimir Nekljajew, presidentskandidaat van de oppositie.

Eind vorig jaar werd in Minsk een optocht van de democratische oppositiebeweging ‘Zeg de waarheid’ brutaal door de ordehandhavers van A. G. Loekasjenko, die sinds 1994 president van Wit-Rusland is, uit elkaar geslagen. De demonstranten protesteerden op 19 december tegen het kiesbedrog van Loekasjenko die weer eens met een overweldigende stemmenmeerderheid in zijn ambt bevestigd werd. De oppositie beschuldigt hem ervan de verkiezingen te hebben vervalst.

Onder de demonstranten bevonden zich een vijftigtal vermomde veiligheidsagenten van Loekasjenko die op een bepaald moment hun knuppels trokken en de betogers begonnen te bewerken. Onder de slachtoffers van de knokploeg bevond zich ook de Wit-Russische dichter en politicus Vladimir Nekljajew, de presidentskandidaat van de oppositie. Er bestaan beelden waarop men kan zien hoe Nekljajew helemaal onder het bloed en bewusteloos op de grond ligt. Door geüniformeerde politieagenten werd Nekljajew in die toestand opgepakt en overgebracht naar de gevangenis, waar hij nog altijd vastzit. Niemand weet hoe het met zijn gezondheidstoestand gesteld is. Zijn vrienden zeggen dat hij een schedelbreuk heeft opgelopen.

Sindsdien hangt er een sinistere stemming over Minsk, aldus Zmicer Wajciuszkewicz, een in de Wit-Russische hoofdstad levende musicus en vriend van Nekljajew: ‘We hebben weer een Wit-Rusland waarin angst en paranoia regeren.’ Vóór de verkiezingen was de stemming even ontspannen geweest. Loekasjenko had toenadering tot het Westen gezocht en politieke gevangenen vrijgelaten. Verboden kranten als ‘Nasa Niva’ en ‘Narodnaja Wolja’ konden weer verschijnen.

Maar na een bezoek van Loekasjenko aan Moskou werd die kentering midden december weer ongedaan gemaakt. De Russische premier Poetin beloofde de Wit-Russische dictator voordelige olieleveringen en kredieten. Als tegenprestatie werd Wit-Rusland lid van de Russisch-Kazachse tolunie. Sindsdien trad Loekasjenko weer met ijzeren vuist op tegen de oppositie.

Het Europese parlement heeft inmiddels geprotesteerd tegen de arrestatie van Nekljajew en vele andere opposanten die op 19 december werden opgepakt en in de gevangenissen van Loekasjenko verdwenen.

Intussen gaat de repressie van president Loekasjenko tegen zijn gevangen tegenstander onverminderd voort in Wit-Rusland. De boeken van Nekljajew worden uit de openbare bibliotheken verwijderd en zijn werk mag niet meer aan de boekhandel geleverd worden. Velen vragen zich af wanneer een gietijzeren versfragment van Nekljajew, dat nog in sovjettijden werd opgesteld, uit het centrum van Minsk zal verdwijnen. Het patriottische fragment looft de sovjetsoldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content