Wint Peter Verhelst straks ook de prestigieuze Nederlandse VSB-Poëzieprijs?

Doe mee aan de Primaverba-wedstrijd en maak kans op een literair diner met Peter Verhelst en Annelies Verbeke op 21 mei. © Belga

De VSB-Poëzieprijs, de belangrijkste onderscheiding voor Nederlandstalige dichters, wordt deze avond in Rotterdam uitgereikt. Peter Verhelst is 1 van de 5 kanshebbers.

Gisteren ontving Peter Verhelst voor de 2e keer in zijn schrijverscarrière de Herman De Coninck-prijs voor zijn bundel ‘Wij totale vlam’, waar hij deze week in Knack trouwens tekst en commentaar bij geeft. Vanavond kan het opnieuw bingo zijn. Hij is immers de enige Vlaamse genomineerde voor de VSB-Poëzieprijs die goed is voor 25.000 euro.

Beste Nederlandstalige poëziebundel

Wint Peter Verhelst straks ook de prestigieuze Nederlandse VSB-Poëzieprijs?
© GF

De VSB-Poëzieprijs bestaat sinds 1994 en bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar tout court, in Nederland én Vlaanderen dus. De Herman De Coninck-prijs daarentegen vist alleen in de vijver van de Vlaamse poëzie. Bij de eerste prijsuitreiking van de VSB-Poëzieprijs in 1994 was Hugo Claus aan het feest met zijn bundel ‘De sporen’. Sindsdien waren er slechts 2 Vlaamse dichters die het hem nadeden: Leonard Nolens in 2008 met ‘Bres’ en Jan Lauwereyns in 2012 met ‘Hemelsblauw’.

Verhelst neemt het op tegen 4 andere Nederlandse dichters: Piet Gerbrandy (‘Vlinderslag’), Sasja Janssen (‘Ik trek mijn species aan’), Hester Knibbe (‘Archaïsch de dieren’) en Alfred Schaffer (‘Mens Dier Ding’). Schaffer werd gisteren ook al onderscheiden met de Awater Poëzieprijs voor zijn bundel ‘Mens Dier Ding’, net zoals Peter Verhelst dus met ‘Wij totale vlam’.

Frank Hellemans

Partner Content