Wetenschappelijke editie van Hitlers ‘Mein Kampf’ verschijnt in januari 2016

Vanaf 8 januari is de wetenschappelijke editie van 'Mein Kampf' in 2 banden opnieuw te koop. © /

Zeventig jaar na de dood van Adolf Hitler wordt ‘Mein Kampf’, zijn tot nu toe verboden boek in 2 delen opnieuw uitgebracht, met een vloed van wetenschappelijke aantekeningen om een en ander in het juiste perspectief te plaatsen.

The Guardian bracht het nieuws vanmorgen: Adolf Hitlers ‘Mein Kampf’ is vanaf 8 januari opnieuw vrij te koop in de boekhandel. Weliswaar in een stevig geannoteerde editie die op elke bladzijde de nazi-ideologie van Hitler van de nodige kritische kanttekeningen voorziet.

Uitdoven auteursrecht

Wetenschappelijke editie van Hitlers 'Mein Kampf' verschijnt in januari 2016
© IMAGEGLOBE

Na 70 jaar dooft het auteursrecht in Duitsland uit. Einde van deze maand is het 70 jaar geleden dat Hitler zelfmoord pleegde in Berlijn en de auteursrechten op publicaties van Hitler dus vrijkomen. Hitlers ‘Mein Kampf’, Bijbel van de nazi-ideologie, verscheen in 1925. Hitler schreef zijn aanklacht in 1924 in de gevangenis van München om zichzelf te verrechtvaardigen voor zijn mislukte putsch van een jaar daarvoor. Na de machtsovername door de nazi’s in 1933 werd ‘Mein Kampf’ het iconische boek voor de nazi-aanhangers maar na WO II werd het prompt verboden.

Antiquarisch was het boek onder de toonbank nog wel te krijgen maar niet officieel dus. Nu het auteursrecht eind december 2015 definitief is verlopen, wordt het boek weer publiek domein. Wetenschappers van de Münchense universiteit hebben de afgelopen drie jaar het boek van de nodige historische commentaar voorzien zodat de lezer op elke bladzijde Hitlers apologie in het juiste – lees: niet-nazistische – perspectief kan plaatsen.

Bijna 2.000 bladzijden

Daardoor zal de nieuwe uitgave die historici van het Münchense Institut für Zeitgeschichte in januari uitbrengen bijna 2.000 bladzijden tellen – 1.948 om precies te zijn – en te koop zijn voor 59 euro.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content