Wereldpremière verfilming W.F.Hermans’ klassieker ‘Nooit meer slapen’ vanavond in Rotterdam

Hermans' klassieker - en dus ook de film - speelt zich af in het desolate maar fotogenieke landschap van Lapland. © Beyond sleep

‘Beyond sleep’, een Nederlandse film van Boudewijn Koole en gebaseerd op W.F. Hermans’ bekende roman ‘Nooit meer slapen’, opent straks de 45ste editie van het International Film Festival Rotterdam.

Niet alleen in filmmilieus wordt reikhalzend uitgekeken naar ‘Beyond sleep’, de verfilming van misschien wel de beste roman van Willem Frederik Hermans: ‘Nooit meer slapen’. Vanavond gaat de film op het Rotterdamse filmfestival in wereldpremière en vanaf 11 februari is hij te zien in de reguliere bioscoop.

Beste Nederlandstalige existentialistische roman

Willem Frederik Hermans
Willem Frederik Hermans© De Bezige Bij

‘Nooit meer slapen’ (1966) is de prototypische Hermans-roman en allicht ook zijn meest gelezen tot op vandaag. In een kraakheldere stijl vertelt Hermans over de zoektocht van zijn protagonist,de jonge geoloog Alfred Issendorf, naar een houvast in het leven. Dat hij daarbij in het verlaten landschap van Lapland zichzelf tegenkomt en bijna in waanzin eindigt,is het echte thema van het boek.

Hermans heeft de expeditie ooit in het echt ondernomen en verweeft dus autobiografische elementen in het verhaal. Ook hij was als jonge natuurwetenschapper in opleiding, zeker na de zelfmoord van zijn zuster, op zoek naar zichzelf. ‘Nooit meer slapen’ is ongetwijfeld de sterkste existentialistische roman uit de Nederlandstalige literatuur.

Beyond sleep

De film ‘Beyond sleep’ is Engelstalig en werd geregisseerd door Boudewijn Koole, die eerder de Nederlandse Oscar-inzending ‘Kauwboy’ maakte. Reinout Scholten van Aschat (van ‘De Heineken-ontvoering’ ) neemt in de film de hoofdrol van Alfred Issendorf voor zijn rekening.

Partner Content