‘War of the Roses’ in het Elysée

© Image Globe

In een aantal boeken die op de drempel van de ‘rentrée littéraire’ verschijnen, kijken enkele Franse journalisten achter het muurtje van het Elysée naar de cohabitation van François Hollande en partner Valérie Trierweiler.

François Hollande (58) wilde zijn presidentschap tegen privézaken immuniseren. Maar de ruziënde vrouwen in zijn leven beslissen daar anders over.

Na vier maanden regeren is het bladgoud eraf. Geconfronteerd met de flauwe conjunctuur (belichaamd door de crisis in de auto-industrie) en de eurocrisis waarop hij geen greep krijgt, zien de Fransen een zwakke president aan het werk, een man die al veel aan populariteit heeft ingeboet. Maar ligt de Franse president ook onder de pantoffel?

Het hek is van de dam sinds Valérie Trierweiler (47), de levensgezellin van de president, in een tweet Ségolène Royal (58), de ex-partner van Hollande politiek in de tang heeft genomen. In die boodschap hoopte Trierweiler in juni op een overwinning van Royals rivaal in de strijd om een parlementszetel in La Rochelle. Sindsdien wordt Trierweiler ook wel spottend Rotweiler genoemd. Nu wordt geroddeld dat Trierweiler de tweet verstuurde na een ruzie met Hollande over gescheiden kamers in het Elysée, waarmee de partner van de president ‘de deuren van de presidentiële slaapkamer’ geopend zou hebben, aldus de auteurs van ‘Entre deux feux’ (‘Grasset’).

In dat boek doen Anna Cabana (‘Le Point’) en Anne Rosencher (‘Marianne’) Hollandes ingewikkelde driehoeksverhouding met Trierweiler en Royal uit de doeken. In ‘L’Ex’ (‘Éditions du Moment’) treedt Sylvain Courage (‘Le Nouvel Observateur’) in de voetsporen van Ségolène Royal, die tijdens de presidentsverkiezingen van 2007 de duimen moest leggen voor Sarkozy. Toen was Hollande nog voorzitter van de socialistische partij.

Volgens Courage begon Hollandes laision met Trierweiler al in de jaren negentig. Royal, die van de relatie op de hoogte was, zou Trierweiler, journaliste bij ‘Paris-Match’, in 1992 in de wandelgangen van het parlement geaffronteerd hebben met de woorden: ‘Ik heb vier kinderen, u drie.’ Royal zou zowel de echtgenoot als de werkgever van Trierweiler op de hoogte hebben gebracht van de relatie. En de socialiste Royal zou wraak hebben genomen door zich in 2006 kandidaat te stellen voor het presidentschap. Ze was Hollande, die eveneens een kandidatuur overwoog, te snel af.

In ‘La Favorite’ (‘Fayard’) rekent Laurent Greilsamer hard af met Trierweiler, de nieuwe first lady in het Elysée. De ex-adjunct-hoofdredacteur van ‘Le Monde’, die Trierweiler in het openbaar een ‘stomme geit’ en ‘cholerisch, krankzinnig en mateloos’ noemde, heeft geen goed woord voor Hollandes partner over. Als journaliste van ‘Paris-Match’ zou Trierweiler altijd gepoogd hebben om de publicatie van Royal-foto’s te verhinderen. Ze zorgde ervoor dat in de officiële videoclip waarop in het kort de geschiedenis van de socialistische partij wordt verteld, Ségolène Royal niet eens voorkomt.

Uit al die boeken treedt Hollande niet als een sterke man naar voren, eerder als een twijfelaar die tussen zijn vrouwen fijngemalen wordt. In 2007 zou Trierweiler volledig geflipt hebben omdat Hollande toen overwoog om het met Royal weer goed te maken. Maar uiteindelijk liet Hollande weten dat hij een definitief einde maakte aan dertig jaar geregistreerd partnerschap met Royal. Toen Hollande op 6 mei tot president verkozen was, eiste Trierweiler dat hij haar in het openbaar op de mond zou kussen, boos als ze was omdat de overwinnaar zijn ex-partner Royal met een kus op de wang had begroet. Trierweiler vindt dat Hollande in het openbaar te weinig affectie voor haar vertoont. Hij heeft alles onder controle, zij flapt er alles uit.

De oorlog duurt inmiddels voort. In ‘Entre deux feux’ menen Anna Cabana en Anne Rosencher dat daar pas een einde aan zal komen als Hollande met de paranoïde Trierweiler trouwt en als een Royal een ministerpost krijgt. ‘François is voor een deel verantwoordelijk voor de ongelooflijke jaloezie van Valérie,’ aldus een van de vrienden van Hollande tot de schrijfsters, ‘hij houdt van vrouwen en kijkt er graag naar. Dat stelt de zenuwen van Valérie zwaar op de proef.’ En de auteurs voegen eraan toe: ‘Nu François Hollande president is, doet Trierweiler al het mogelijke om de onzekerheid weg te werken van de periode waarin ze het meest geleden heeft.’

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content