Walter Isaacson – Steve Jobs de biografie

Steve Jobs stond bekend als een überperfectionist, die pas met een nieuw product naar buiten wilde komen als het helemaal af was.

Walter Isaacson – Steve Jobs de biografie

Uitgeverij: Spectrum

Aantal pagina’s: 720

Prijs: 25 euro

ISBN: 978-90-003-0272-7

Het is dan ook ironisch dat door zijn dood een maand geleden een van de laatste dingen waaraan Jobs meegewerkt heeft – de geautoriseerde biografie waarvoor Walter Isaacson hem de afgelopen twee jaar meer dan veertig keer heeft geïnterviewd – ietwat gehaast en dus met enkele schoonheidsfoutjes op de markt is gekomen.

Dat het binnenwerk veel weg heeft van een computercursus uit de jaren 80, tot daar aan toe, maar in de vertaling schemert het origineel toch iets te vaak door om echt goed te zijn. Die ‘vroege zomer’ in de allereerste zin is bijvoorbeeld een al te letterlijke overname van het Engelse ‘early summer’.

Gelukkig maakt de inhoud veel, zo niet alles goed. Veel sappige details uit deze biografie – hoe hij een totale oorlog tegen de Androidtelefoons wilde ontketenen, zijn keuze om zijn kanker eerst met alternatieve geneeskunde te bestrijden… – werden natuurlijk al breed uitgesmeerd, en aangezien er na zijn dood overal portretten van Jobs zijn verschenen, zullen velen er misschien tegenop zien om nog eens zevenhonderd pagina’s over de Applebaas te lezen.

Dat zou zonde zijn, want Isaacson, die ook familieleden, vrienden én vijanden ging interviewen, is erin geslaagd om Jobs te vatten in al zijn complexiteit en tegelijk te tonen hoe Apple de computerindustrie en de maatschappij heeft veranderd. Ook als de man begin oktober niet was gestorven, was dit de definitieve biografie geweest.

Stefaan Werbrouck

De Jobs van je leven

De filmrechten op de biografie waren al verkocht voor het boek in de winkel lag, en ondertussen is Aaron Sorkin – scenarist van The Social Network – gevraagd om het script te schrijven. Drie acteurs die wij wel in de huid van Steve Jobs zouden willen zien kruipen.

Christian Bale

+ Zal weinig problemen hebben om de woede-uitbarstingen van Jobs te spelen, heeft al eens kilo’s verloren voor zijn rol in The Machinist.

– Misschien te nauw verbonden met die andere superheld, Batman.

Noah Wyle

+ Speelde Jobs al eens in de tv-film Pirates of Silicon Valley en kreeg daar van de grote Manitou een compliment voor.

– Te onbekend voor het bioscooppubliek, al was dat voor Jesse ‘Mark Zuckerberg’ Eisenberg ook geen bezwaar.

William Hurt

+ Fysieke gelijkenis is treffend, een karakteracteur die een moeilijk man als Jobs perfect kan spelen.

– Enkel geschikt om de oudere versie te spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content