Voorjaarsprogramma deBuren vol ‘zotheid en wijsheid uit de lage landen’

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren viert in 2011 500 jaar ‘Lof der Zotheid’ en vult met ‘Het Literaire Pleidooi’ op een ludieke manier het pantheon der Nederlandse letteren aan.

In 2010 zocht deBuren nog naar de favoriete boeken van verrassende geletterde mensen onder de noemer ‘De boeken van deBuren’. In 2011 klaagt de organisatie op 3 februari, 3 maart en 7 april in samenwerking met het Letterenhuis en het Letterkundig Museum datzelfde Letterkundig Museum aan onder de titel ‘Het Literaire Pleidooi. Letterkundig Museum aangeklaagd!’. Bewijs van een vreemde hersenkronkel bij deze drie cultuurhuizen? Zo klinkt het alvast niet bij Ann Venneman van deBuren.

‘We zochten een interessante formule om iets spannends, ernstigs en tegelijkertijd ludieks te doen rond de Grote Literatuur van de Lage Landen. We vonden het ideale onderwerp in ‘Het Pantheon’, de lijst met 100 auteurs die volgens het Letterkundig Museum in Den Haag de geschiedenis van de Nederlandse letteren schreven. We vroegen ons af waarom bepaalde belangrijke literaire namen – Herman De Coninck of Annie M.G. Schmidt om er maar twee te noemen – niet opgenomen werden.’ Daarom vroeg deBuren, samen met zijn twee partners, aan prominenten uit de literatuurwereld om tijdens drie avonden in een geënsceneerde literaire rechtbank een vurig pleidooi te houden om zes overleden auteurs op te nemen in ‘Het Pantheon’.

Op vrijdag 4 tot en met zondag 6 maart 2011 is er de eerste editie van MInd the Book, de vervanger van het succesvolle boekenfestival Het Andere Boek. Ook dat evenement staat in het vet in het programma van deBuren, dat er samen met The American Book Center Amsterdam de Espresso Book Machine presenteert. Haar promotor Jason Epstein, gerenommeerd uitgever van legendes als Philip Roth, Norman Mailer en Vladimir Nabokov, en tevens de bedenker van de paperback, geeft op Mind the Book ‘een niet te missen lezing over de toekomst en de democratisering van het boek.’

Dorian van der Brempt, directeur van deBuren: ‘De Espresso Book Machine hadden we eigenlijk al in 2004 naar het Museum Plantin-Moretus willen halen ter gelegenheid van Antwerpen Wereldboekenstad, maar ze stond toen nog niet op punt. Dat is vandaag wel het geval. De Espresso Book Machine is een mooi middel om ook in het boekenbedrijf een ecologische aanpak en sociale bewogenheid tot hun recht te laten komen. Met ‘print on demand’ is er minder boekenoverschot en erfgoed kan zo beschikbaar worden gemaakt voor een breed publiek.’

Omdat Desiderius Erasmus’ ‘Lof der Zotheid’ dit jaar 500 kaarsjes mag uitblazen, ruilt deBuren zijn slogan ‘Schoonheid en wijsheid uit de lage landen’ voor een jaar in voor ‘Zotheid en wijsheid uit de lage landen’. Er staat een resem activiteiten rond de verjaardag op stapel, waaronder op 22 januari het debat ‘Goede Manierlijcke Seden’ (naar het gelijknamige opvoedkundige werkje van Erasmus uit 1530) over de rol van de staat bij de opvoeding.

Verder is er nog de voorstelling van ‘La langue de ma mère’, de Franse vertaling van ‘Sprakeloos’ van Tom Lanoye, op 18 januari 2011. Met ‘De Biograaf’ gaat een nieuwe reeks van start waarin de biografen van Roald Dahl en Toon Hermans aan het woord komen. En op 2 april vindt de vijfde editie van ‘De nacht van de poëzie’ in de Gentse Vooruit plaats, georganiseerd door Knack, deBuren, het Poëziecentrum en Vooruit.

Jeroen Bert


Het volledige programma van deBuren voor het voorjaar van 2011 vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content