Vlaanderen zendt zijn topillustratoren uit

Het Vlaamse kinderboek is ook hot in China. Kaatje Vermeire, Ingrid Godon en Pieter Gaudesaboos reizen eind augustus naar de Beijing International Book Fair.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) was in 2012 voor het tweede jaar op rij aanwezig op de Beijing International Book Fair met een stand. Ondertussen zijn er Chinese vertalingen in de maak van Hugo Claus’ ‘Het verdriet van België, ‘De engelenmaker’ van Stefan Brijs en ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst. Maar waar de Chinezen echt op zitten te wachten zijn de Vlaamse kinder- en jeugdboeken, zo blijkt. De Chinese uitgevers reageerden erg enthousiast op de originaliteit, de creativiteit en de uitzonderlijke kwaliteit van zowel tekst als illustraties van onze kinder- en jeugdboeken, die ondertussen al met tientallen vertaald zijn. Daarom kwam het verzoek van de Beijing International Book Fair aan het VFL om voor de editie van 2013 een project met Vlaamse illustratoren op te zetten, om zo de creatieve prentenboekenindustrie extra in de verf te zetten voor de Chinese markt.

Jeugduitgevers De Eenhoorn en Abimo zullen deel uitmaken van de Vlaamse-Nederlandse uitgeversstand in Beijing. Lannoo en Clavis gaan opnieuw mee. Zij waren er ook al bij in 2012. Daarnaast hebben de collega’s van het Nederlands Letterenfonds en uitgeverij De Bezige Bij een plaatsje op de gezamenlijke stand.

Topillustratoren
Het VFL kiest ervoor om in China uit te pakken met drie toppillustratoren die dan net een of meerdere vertalingen uit hebben in het Chinees. Van Kaatje Vermeire zal ‘De vraag van Olifant’, ‘Mare en de dingen’, ‘De vrouw en het jongetje’ en ‘Mannetje en Vrouwtje krijgen een kind’ in het Chinees verschenen zijn bij uitgeverij Petrel, de reeks over Mannetje Koek van Pieter Gaudesaboos (zie afbeelding) komt uit bij Beijing GW Culture Communications, en van Ingrid Godon verschijnt ‘Is het nog ver?’ in het Chinees bij Liaoning Children’s Publishing House.

De Beijing International Book Fair vindt plaats van 28 augustus tot 1 september 2013. Twee medewerkers van het VFL hebben er gedurende de hele beurstijd afspraken met uitgevers, zowel voor kinder- en jeugdliteratuur als proza, poëzie en strips. Het programma van de illustratoren vindt deels plaats op de beurs, deels in de stad.

(Bron: persbericht VFL) FH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content