Vlaamse Auteursvereniging vecht benoeming Mia Doornaert aan

Mia Doornaert © Belga

De Vlaamse Auteursvereniging vecht de benoeming van Mia Doornaert als voorzitter van het Fonds voor de Letteren aan bij de Raad van State.

Begin deze zomer werd bekend dat Mia Doornaert de nieuwe voorzitter zou worden van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). Haar mandaat startte op 1 september. De columniste en voormalig journaliste van De Standaard volgde zo Jos Geysels op.

Maar de aankondiging zorgde voor heel wat commotie. Auteurs als Tom Lanoye en Bleri Lleshi lieten zich al kritisch uit over Doornaert.

Ook zou de benoeming niet volgens de regels hebben plaatsgevonden. Volgens het decreet moet het bestuur namelijk een kandidaat-voorzitter kiezen en voordragen aan de Vlaamse regering. Die benoemt vervolgens de nieuwe voorzitter. Maar die procedure is hier niet gevolgd. De regering benoemde eenvoudigweg een voorzitter op voordracht van de N-VA toen het nieuwe bestuur nog niet voltallig was.

Volgens de Vlaamse Auteursvereniging, een belangenvereniging van en voor Vlaamse auteurs, is de benoeming dus onwettig. Paul Bekaert, die optreedt als hun advocaat, vraagt de vernietiging van het benoemingsbesluit voor de Raad van State.

De Vlaamse regering is er echter van overtuigd dat ze de geijkte procedure heeft gevolgd. Het is ‘finaal’ de regering die de voorzitter benoemt. ‘Dat kan op voordracht van de raad van bestuur, maar de Vlaamse regering neemt uiteindelijk altijd de beslissing’, is de redenering.

Lees de opinie van VAV-voorzitter Matthijs De Ridder: ‘Waarom de Vlaamse Auteursvereniging de VFL-benoeming van Mia Doornaert aanvecht’

Lees ook het interview met Tom Lanoye: ‘Ongeschikt om voorzitter Letterenfonds te worden’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content