Vlaams Belang ‘misbruikt’ Suske en Wiske

In dit achttiende boekenjournaal: Suske-en-Wiske uitgever plant juridische stappen tegen Vlaams Belang en Paul Van Ostaijen in woord én beeld én klank.

Hommeles in Suske-en-Wiske land. De Gentse afdeling van het Vlaams Belang verspreidde tijdens haar nieuwejaarsreceptie een gelegenheidskalender. Daarop is te zien hoe de kaft van ‘De wilde weldoener’, een bekende Sus-en-Wis strip, werd nagetekend om de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) als geldverkwistende seigneur aan de kaak te stellen. In de hoek prijken de figuren van Suske en Wiske. WPG, moederbedrijf van Standaard Uitgeverij dat de strips uitgeeft, kan er niet mee lachen. Volgens Boekblad overweegt de uitgeverij juridische stappen tegen deze manifeste overtreding van het copyright. ‘De kalenders van het Vlaams Belang zijn uitgegeven zonder medeweten of medewerking van WPG Uitgevers’, zegt Ludo Stroobants, directeur Marketing en Verkoop van WPG Uitgevers.

Jeroen Brouwers mag dan het liefst de Taalunie afgeschaft zien, toch is tenminste haar website een publiekssucces. De taaladviesdienst van de Nederlandse Taalunie, een website met ruim 6,6 miljoen pagina’s taaladvies, is vorig jaar 3,5 miljoen keer bezocht. De topper onder de taalvragen was de spelling van te(n) alle(n) tijde(n). Ook pagina’s over buitenlandse aardrijkskundige namen en titulatuur kregen veel aandacht. Taaladvies.net geeft een antwoord op ruim 1.450 concrete vragen over taal en spelling. De 2,5 miljoen unieke bezoekers uit 195 landen konden op de website bijvoorbeeld leren dat de juiste schrijfwijze is: te allen tijde.

Op donderdag 27 januari passeert het dadaïstische jazzprogramma ‘De Bankroet Jazz Live!’in De Roma in Borgerhout (Antwerpen). ‘De Bankroet Jazz Live!’ is gebaseerd op een filmscenario van Paul Van Ostaijen en presenteert een verfilming van dat scenario voorzien van livemuziek door een zevenkoppige jazzband onder leiding van Wouter Van Bemmel. Evi De Jean en Marcel Vanthilt nemen zang en presentatie voor hun rekening. Het liveprogramma bestaat uit het muzikale theaterstuk ‘Nachtvogel’ voor de pauze, en na de pauze de vertoning van de film begeleid door live jazz aan elkaar gepraat en gezongen door Evi De Jean en Marcel Vanthilt. De verfilming van het scenario uit 1921 bestaat uit een typisch dadaïstische collageaanpak, waarbij filmmakers Leo van Maaren en Frank Herrebout talloze filmfragmenten uit de twintiger jaren hebben samengesmeed tot een indrukwekkende collagefilm over Dada, jazz, revolutie en financiële crisis.

De roman ‘Haar naam was Sarah’ van de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay is in Nederland en België meer dan één miljoen keer over de toonbank gegaan. Het boek staat al honderd weken onafgebroken in De Bestseller top 60, waarvan elf weken achtereenvolgend op nummer één. Het is voor het eerst in Nederland dat een titel elf weken achter elkaar de eerste plaats inneemt.Ook buiten Nederland is de roman succesvol. Het Britse magazine The Bookseller maakte onlangs bekend dat De Rosnay op de derde plek staat in de lijst van bestverkopende auteurs van Europa in 2010. Het verhaal over de 10-jarige Joodse Sarah die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd, is in 38 landen verschenen.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content