Vlaams Belang gedagvaard om Suske en Wiske-kalendertjes

De uitgeverij van de Suske en Wiske-albums wil dat de rechter de verspreiding van een Vlaamse Belang-kalendertje met een aangepaste versie van de bekende Sus-en-Wis strip, De Wilde Weldoener, verbiedt.

De uitgeverij van de Suske en Wiske-albums dagvaardt de vzw Vrijheidsfonds, die de dotatie van het Vlaams Belang ontvangt én de verantwoordelijk uitgever van een kalendertje dat zondag door de Gentse afdeling van de partij werd verspreid.

WPG-uitgevers wil dat een Brusselse kortgedingrechter de verspreiding verbiedt en overweegt een procedure ten gronde om een schadevergoeding te eisen.

Op de cover van zo’n tweeduizend Vlaamse Belang-kalendertjes werd een aangepaste versie van de Suske en Wiske-cover van de strip “De Wilde Weldoener” uit 1961 getekend. Burgemeester Daniël Termont (sp.a) strooit in in een gewaad met een helikopterwiek boven een Gents plein muntstukken in het rond. Suske en Wiske kijken verschrikt op terwijl gekleurde en gesluierde figuurtjes de muntstukken oprapen.

“We vinden dat de morele en de testamentaire rechten van Willy Vandersteen geschaad worden en in een negatief daglicht en connotatie worden geplaatst”, aldus Ludo Stroobants, directeur marketing en verkoop van WPG-uitgevers.

“We blijven bij ons standpunt, dit is een politieke spotprent en dergelijke parodieën worden veel gemaakt, ook door studentenverenigingen of jeugdbewegingen bijvoorbeeld”, reageert Johan Deckmyn, de voorzitter van Vlaams Belang Koepel Gent. “Ik wens hen veel succes als ze die allemaal gaan dagvaarden. Ik vraag me af of dit ook zou gebeuren als een andere partij dit deed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content