Vijfde tjokvolle Nacht van de Poëzie

Op zaterdag 2 april gaat er in de Gentse Vooruit weer een nieuwe legendarische Nacht van de Poëzie door met 50 dichters die er de hele nacht lang het beste van zichzelf zullen geven.

Kijk hoe Rick De Leeuw zich klaar maakt om totaal ontspannen straks de bühne van de Nacht van de Poëzie te betreden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De voorlopig laatste, vierde editie had in 1984 plaats te Vorst met top of the bill beat poet Allen Ginsberg die er met zijn gitaar en mondharmonika iedereen in vervoering bracht. Zaterdag 2 april 2011 krijgt de geschiedenis van de Vlaamse Nacht van de Poëzie een nieuw hoofdstuk. Guido Lauwaert zegde op verzoek van Knack, dat zich ook engageerde in de vier vorige edities, toe een lustrumeditie te realiseren. Knack, het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren, het Poëziecentrum en Vooruit slaan de handen in elkaar voor een nieuw circus van spraakmakende dichters die zoals vanouds met entr’actes worden afgewisseld.

Het was de uitdrukkelijke wens van Lauwaert om een nieuwe curator aan te stellen die de bakens uitzet voor deze vijfde editie. De keuze viel op Michaël Vandebril die voor de Stad Antwerpen reeds vele poëzie-initiatieven heeft ontplooid. Vandebril: “Ik wil als curator de ziel van de historische Nachten van de Poëzie bewaren: de dichter die met zijn gedichten op een podium de strijd aangaat met het publiek. Ook de lange, uitputtende duur van de originele Nachten wordt aangehouden: twaalf uur lang krijgen 50 dichters minder dan tien minuten tijd om een blijvende indruk na te laten. Vooruit wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een ‘serre chaude’, een warme broeikas vol vreemde planten, dieren en dichters, een verwijzing naar de eerste poëziebundel van Maurice Maeterlinck. In 2011 is het honderd jaar geleden dat de Gentse auteur de Nobelprijs voor literatuur ontving.”

Lauwaert belooft de ziel en de chaos van deze Nacht van de Poëzie te zullen bewaken: “Het moet een circusspektakel voor intellectuelen worden. Alles kan, niets moet. Hoe zotter, hoe beter.” Michaël Horovitz die al op de scène stond van de Britse Nacht van de Poëzie in 1965 is de buitenlandse top act. Aan Nederlandstalige kant tekenen de grote Nederlandse en Vlaamse dichtersnamen present – van Remco Campert en Gerrit Komrij tot Leonard Nolens en Benno Barnard – maar ook jonge, opvallende debutanten, zoals Delphine Lecompte en Sylvie Marie, en reasechte performers, zoals Coenraad de Waele en Johan Joos, zijn van de partij.

Vandebril stelt voor uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen een bloemlezing samen van de Vlaamse en Nederlandse dichters die optreden op de 5de Nacht van de Poëzie. In het nawoord schetst Lauwaert de turbulente geschiedenis van de Nacht van de Poëzie sinds 1974. Het boek wordt eveneens voorgesteld op de Nacht van de Poëzie.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content