Vijf Vlamingen op longlist Libris

Margriet de Moor en Marente de Moor – moeder en dochter – staan op de longlist van de Libris Literatuurprijs. Lieske en Thomése niet.

Op de 18 boeken tellende longlist staan vijf Vlamingen. Dat zijn Paul Mennes (Het konijn op de maan), Yves Petry (De maagd Marino), Leo Pleysier (Dieperik), Bart Vercauteren (Het graf van de voddenrapper) en Marc Reugebrink (Menens) die afgelopen zomer het Belgisch staatsburgerschap verkreeg.

De grootste namen op de longlist zijn Arnon Grunberg (Huid en haar), Margriet de Moor (De schilder en het meisje) en Adriaan van Dis (Tikkop). Met respectievelijk veertien nominaties op de shortlist is Grunberg de auteur die het vaakst de shortlist haalde. Voor De Moor (vijf keer shortlist) en Van Dis (vier keer shortlist) is het ook bepaald niet de eerste keer.

De opvallendste afvallers zijn Tomas Lieske (Alles kantelt) en P.F. Thomése (De weldoener). Hun jongste romans kregen afgelopen najaar enthousiaste tot zeer enthousiaste recensies. Ook twee genomineerden van de AKO-prijs vond de Libris-jury niet goed genoeg voor de laatste 18: Kees van Beijnum (Een soort familie) en Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar).

Drie debutanten haalden de longlist. Naast Vercauteren zijn dat: Peter Buwalda (Bonita Avenue) en Detlev van Heest (De verzopen katten en de Hollander). Opmerkelijk genoeg viel het tweede boek van Van Heest, dat eveneens in 2010 verscheen, buiten de boot. Ook het – door een aantal recensenten – flink bejubelde debuut van Joost de Vries (Clausewitz) zal de Libris niet winnen.

Van de 18 genomineerden zijn er tien gepubliceerd door een WPG-uitgeverij. Gezien de dominantie van dit concern op de literaire markt is dat eigenlijk weinig. Twee genomineerde boeken zijn in Vlaanderen uitgegeven: Bart Vercauteren (Houtekiet) en Marc Reugebrink (Meulenhoff/Manteau – tegenwoordig De Bezige Bij Antwerpen).

De volledige longlist:

Gerbrand Bakker De omweg Cossee
Peter Buwalda Bonita Avenue De Bezige Bij
Adriaan van Dis Tikkop Augustus
Esther Gerritsen Superduif De Geus
Arnon Grunberg Huid en haaar Nijgh & Van Ditmar
Mariette Haveman De vrouwenvanger Cossee
Detlev van Heest De verzopen katten en de Hollander Van Oorschot
Piet Meeuse Het kraaien van de haan Bezige Bij
Paul Mennes Het konijn op de maan Nijgh & van Ditmar
Marente de Moor De Nederlandse maagd Em. Querido
Margriet de Moor De schilder en het meisje Bezige Bij
Hans Münstermann Ik kom je halen als het zomer is Nieuw Amsterdam
Yves Petry De maagd Marino De Bezige Bij
Leo Pleysier Dieperik De Bezige Bij
Marc Reugebrink Menens Meulenhoff/Manteau
Ernst Timmer De noordzee opening Prometheus
Bart Vercauteren Het graf van de voddenraper Houtekiet
Pieter Waterdrinker De dood van Mila Burger Arbeiderspers


Maarten Dessing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content