Verkoop Marcel Broodthaers op Nacht van de Poëzie

© Marec

‘Ontdek uw echte vader’ en andere randactiviteiten op de aanstaande 5e Nacht van de Poëzie op 2 april, waarvoor u zich nú kan inschrijven.

De Nacht van de Poëzie op zaterdag 2 april draait uiteraard om het gebeuren op het centrale podium. De randgebeurtenissen mogen echter niet onderschat worden. De Nacht is een totaalspektakel. Waar de bezoeker zich ook bevindt, er gebeurt altijd wat: gepland of ongepland. De organisator houdt daar rekening mee tijdens de opbouw. Wat gebeurt waar en hoe, wanneer en door wie, dat is zijn bekommernis. Dat is in het verleden zo geweest en zal voor de 5de Nacht niet anders zijn. Simon Vinkenoog was het grote voorbeeld. Met het gebouw des aanstoots in het vizier begon zijn optreden. Hij sprak mensen op straat aan, begroette ze op poëtische wijze en gooide er nog een knuffel tegenaan. Eenmaal in het gebouw trok hij alle aandacht naar zich toe. Zijn optreden was het hoogtepunt van zijn verblijf. Afgelopen bleef Vinkenoog marktkramer in poëzie. Hij zette mensen aan uit hun burgerlijk vel te springen en Nachtdichter te worden. De Vooruit zal een lichaam zijn, voortdurend in beweging. Oordeelt u mee:

1 – Omdat dit jaar Maurice Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck wordt herdacht in zijn geboortestad, zal de Vooruit aangekleed worden als een ‘serre chaude’, genoemd naar het titelgedicht van zijn eerste bundel. De Vooruit wordt een broeierige stolp vol planten, bleke vrouwen en poètes maudits, inclusief een absinthbar. Curator Michaël Vandebril heeft de jonge kunstschilder Tom Liekens (een leerling van Fred Bervoets) gevraagd om de Vooruit te tooien met zijn schilderijen. Zijn werk sluit op een merkwaardige manier aan bij de poëzie van Maeterlinck.

2 – Verover het grote podium van de Nacht van de Poëzie. De Sprekende Ezels, organisatoren van vrije podia in Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven, bieden dichters die de hoop koesteren het podium van de Nacht te bestijgen, de kans van hun leven. Als de weerlicht, schrijf u nu in voor de voorrondes en win één van de 21 plaatsen op het vrije podium in het Vooruit-café. Het publiek en een professionele dichtersjury sturen uiteindelijk één dichter naar het grote podium in de concertzaal.

3 – Tijdens de Nacht vindt er tussen 20u16 en middernacht in de gangen van de Vooruit een Poëzie Vrijmarkt plaats. Er is ruimte voor antiquaren, verzamelaars, kleine uitgevers, drukkers van poëzieposters en postkaarten, maar ook dichters zelf kunnen hun waar aanprijzen. Reserveer gratis een tafel bij Steven Van Ammel (mail naar: steven_van_ammel@hotmail.com) . Elke standhouder (1 per stand) ontvangt een gegeerd ticket voor de Nacht van de Poëzie.

Goed om weten: Op de 1ste Nacht op 17 februari 1973 had de vrouw van Marcel Broodthaers een stand in de gangen van Vorst-Nationaal. Ze verkocht er zijn eerste beeldend werk ‘Pense-Bête’, een dichtbundel gedompeld in een plaasterbad. Voor weinig geld! Niet één is er verkocht. Nu is het werk héél veel geld waard.

4 – De jonge dichteres Maud Vanhauwaert, die in januari jl. debuteerde met de bundel (Querido), registreerde als afstudeerproject met een speciaal ontworpen computerprogramma het schrijfproces van o.a. Astrid Lampe, Paul Bogaert, Sylvie Marie, Willem Bongers, Maarten Inghels en Luuk Gruwez. Ontdek op de Nacht van de Poëzie in Vooruit de intiemste schrijfgeheimen van deze dichters. Hoe lang doen ze over een gedicht? Welke regels halen het niet? Hoe komt een flarfgedicht tot stand? En meer van dat. Komt dat zien, komt dat zien, unieker dan een vliegmachien!

5 – Fotograaf Andy Huysmans portretteert alle dichters die optreden op de Nacht van de Poëzie in een open studio die toegankelijk is voor het publiek. Een tweede studio is voorzien voor de toeschouwers. Ze kunnen zich laten fotograferen in een decor uit de jaren vijftig met hun favoriete dichter. De foto’s worden ingelijst tentoongesteld. Bij vertrek kan u ze meenemen, mits betaling van de onkosten (5 euro). De opbrengst gaat integraal naar de fotografen, ter dekking van hun onkosten.

6 – Jozef Deleu stelt op de 5de Nacht van de Poëzie zijn nieuwste nummer van Het Liegend Konijn voor. Het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn is alweer aan zijn negende jaargang toe en blijft consequent alle ruimte bieden aan meerstemmigheid en diversiteit. Gerrit komrij, Leonard Nolens, Pieter Boskma en debutanten Bo Vanluchene en Bart Van der Straeten lezen hun uit het nest geroofde gedichten uit het nieuwe nummer van Het Liegend Konijn. Esmé Bos en Bart Voet zorgen voor een aangename entr’acte. Mis deze presentatie niet, want het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en uitgeverij Van Halewyck bieden u exclusief op de Nacht een gratis nummer aan.

7 – Ontdek uw echte vader. Het Poëziecentrum maakt een expo rond de geschiedenis van de Nacht van de Poëzie aan de hand van affiches, knipsels, foto’s, beeldmateriaal en audio-opnamen. Misschien herkent u uw moeder, in een innige omhelzing met een u totaal onbekende man. Of uzelf op de arm van een man die u nog nooit gezien hebt, en nog minder van gehoord.

8 – De dichters zullen via een catwalk naar het midden van de zaal schrijden en zullen daar de strijd moeten aangaan met het publiek.

9 – Het terras langs de Scheldekaai is voor de helft voorbehouden aan de rokers van light als heavy middelen. De tent heet The blowe Lotus. De curator is daarenboven momenteel in volle onderhandeling met Moortgat voor een Duvelkot. Je gaat er als kalf binnen en komt er als stier buiten.

Er valt nog veel meer te vertellen (veel dichters gaan iets speciaals doen), maar trop is teveel. In een van de volgende Oostakkerse Berichten verneemt u meer. OPGELET!! De 5de Nacht gaat door in de concertzaal van Vooruit. Het is dus een !staand! evenement. Er is enkel een loge op het balkon voorzien voor der alte en zijn gasten, waar de emmers uiteraard koel zullen staan om de Veuve fris en sprankelend te houden.

De voorverkoop via Vooruit is al bezig en naar ik hoorde gaan de toegangskaarten vlot van de hand. Wees er dus op tijd bij want VOL IS VOL!! En één eruit is één erin.

Tot slot nog dit: op woensdag 2 maart is er in het Knack-pakket een extra bijlage over de 5de Nacht van de Poëzie. Vormgeving Dooreman. Lezen, en bewaren. Het wordt ooit veel geld waard.

Guido Lauwaert

Bestel nu de tickets voor de 5e Nacht van de Poëzie op 2 april in Gentse Vooruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content