Verjaardagsfeest voor wijlen Douglas Adams

Douglas Adams, de bedenker van ‘Het Transgalactisch Liftershandboek’ zou op 11 maart 60 jaar zijn geworden.

Dat verdient volgens familie, vrienden en fans een uitbundig feest waarop Adams, toen hij nog leefde zelf een notoir fuifbeest, in zijn element zou zijn geweest. De plaats van het vertier wordt de bekende theaterzaal Hammersmith Apollo in Londen. Daar zal niet alleen de mens Adams maar vooral zijn veelzijdige levenswerk uitgebreid in de bloemetjes worden gezet, onder anderen door gewezen partner in crime Terry Jones en fan van het eerste uur Stephen Fry.
Om het feest mee te beleven of het werk van Adams live te (her)ontdekken hoef je dit weekend echter niet naar Londen. Vanaf juni start een tournee door Engeland en Schotland van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Radio Show’, een evocatie op het podium van het BBC-radioprogramma waarmee het voor Adams en zijn bizar universum allemaal begon. Voorlopig is niet duidelijk of de show ook het Kanaal zal oversteken.

Op het Europese vasteland moeten we het daarom voorlopig doen met fragmentjes op YouTube, met de ultimate collector’s set van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, de game op de website van BBC Four of met de gelijknamige romantrilogie in – jawel – vijf delen. Naast de eveneens gelijknamige televisieserie en de film is dat de meest tastbare weg naar de rijke, absurde en multimediale fantasiewereld van cultfiguur Douglas Adams.

In het ‘Het Transgalactisch Liftershandboek’ staat de zwerftocht door het heelal centraal van de mens Arthur Dent. Dankzij zijn buitenaardse vriend Ford Prefect, medewerker van de reisgids Het Transgalactisch Liftershandboek, en andere kleurrijke personages als Marvin de paranoïde androïde, Zaphod Beeblebrox en Trillian, weet Arthur te ontsnappen aan de vernietiging van de Aarde, die ‘onteigend werd’ om baan te maken voor een intergalactische snelweg.

Deze eenvoudige maar flexibele verhaallijn was het uitgangspunt voor een cultrijk van creatieve spin-offs. Na de twee originele radioseizoenen (1978 en 1980) gooide Adams zich met succes op de eerste van vijf romans. Zijn prozadebuut was in de eerste weken na de release meteen goed voor zo’n 250.000 verkochte exemplaren. De teller staat vandaag voor het eerste boek op ruim 14 miljoen exemplaren. Adams schreef ook zelf mee aan het computerspel en schreef het scenario voor de televisieserie uit 1981 en de film uit 2005. De realisatie ervan mocht hij niet meer meemaken: in 2001 overleed hij op 49-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Maar met zijn universum was het toen nog niet afgelopen. Adams had plannen voor een zesde deel van zijn ’trilogie’. Het was de Ierse schrijver Eoin Colfer die het als ‘And Another Thing…’ (‘En dan nog iets’) in 2009 mocht uitwerken van Adams’ weduwe Jane Belson. In 2004 stuurde BBC nog een seizoen van ‘The Hitchhiker’s Guide’ de ether in, gebaseerd op het derde boek, ‘Het leven, het heelal en de rest’. Er waren ook plannen voor bewerkingen van boek vier (‘Tot ziens en bedankt voor de vis’) en vijf (‘Grotendeels ongevaarlijk’), maar om juridische redenen – een conflict met The Walt Disney Company, dat toen net de film uitbracht – werden die afgeblazen. Niettemin blijft Adams’ absurde nalatenschap springlevend. Dit weekend in Londen, bijvoorbeeld.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content