Van Murakami en Márquez tot Frank Adam en Alain de Botton: 10 literaire tips voor Valentijn

Gabriel García Márquez schreef met 'Liefde in tijden van cholera' misschien wel de strafste liefdesroman ooit. © Reuters

Van gloednieuwe liefdesverhalen tot klassiekers of een avondje uit met Saint Amour: Knack.be helpt u bij het kiezen van een literair Valentijnscadeau dit weekend.

Dit Valentijnsweekend verschijnen er enkele opvallende nieuwe literaire boeken die iets – nee, heel veel – met liefde hebben. Daarnaast zijn er ook de klassiekers die het hem blijven doen. En als afsluiter van deze top 10 kan u uw geliefde natuurlijk ook trakteren op een avondje uit van Saint Amour dat vanavond al in Mechelen de literaire Valentijnsesbattementen opent.

Haruki Murakami: ‘Mannen zonder vrouw’

Van Murakami en Márquez tot Frank Adam en Alain de Botton: 10 literaire tips voor Valentijn
© Belga (via EPA)

Een nieuwe Murakami is sowieso een sensatie, maar een verhalenbundel van de Japanse grootmeester van de melancholie is ondertussen al bijna 10 jaar geleden. In ‘Mannen zonder vrouw’ (Atlas Contact) presenteert Murakami 7 nieuwe verhalen waarin mannen en hun hunkering naar de – vaak onbeantwoorde – liefde centraal staan.

Dit weekend komt er een eenmalige luxe-editie van ‘Mannen zonder vrouw’ uit. De omslagen van de zeven verhalen van deze gelimiteerde en genummerde editie bevatten een grafisch ontwerp van internationaal gerenommeerde kunstenaars, zoals onder anderen van Anton Corbijn. Je moet er wel 100 euro voor veil hebben. Wie zich de goedkopere paperbackeditie van 20 euro wil aanschaffen, dient te wachten tot 1 maart.

Alicja Gescinska: ‘Een soort van liefde’

Van Murakami en Márquez tot Frank Adam en Alain de Botton: 10 literaire tips voor Valentijn
© GF

Alicja Gescinska is een Poolse filosofe die hier onderdak heeft gevonden en die van zich heeft laten spreken met haar filosofisch boek ‘De verovering van de vrijheid’ (2011). Nu probeert ze het met een roman ‘Een soort van liefde’ (De Bezige Bij) waarin een 32-jarige dochter het huis van haar pas overleden 80-jarige vader-professor moet ontruimen en daarbij op een onverwachte liefdescorrespondentie stuit tussen haar papa en een ex-studente van hem.

Gescinska schreef een ideeënroman waarin ze reflecteert over het onmogelijke verlangen dat liefde heet en waarin ze ook over de herinnering wetenswaardige inzichten vertelt maar de literaire stijl waarin ze die ideeën giet, komt een beetje gedateerd over. Op zijn best is ‘Een soort van liefde’ een neoklassiek verhaal dat lezers zal charmeren voor wie het allemaal niet zo literair hoogstaand hoeft te zijn, als het maar ergens over gaat.

Alain de Botton: ‘Weg van liefde’

Van Murakami en Márquez tot Frank Adam en Alain de Botton: 10 literaire tips voor Valentijn

Alain de Botton is, zoals Gescinska, ook een pur sang filosoof die zijn ideeën via een soepele stijl als vanzelf aan zijn lezers kan voorschotelen. Hij maakte van bij zijn debuut meer dan 20 jaar geleden furore met zijn essays ‘Proeven van liefde’.

Nu schreef hij met ‘Weg van liefde’ (Atlas Contact) een soort vervolg op die amoureuze essays maar stak het in een romanesk jasje. Rabih en Kirsten ontmoeten elkaar op het werk; ze worden verliefd, ze trouwen en krijgen kinderen – ‘en ze leefden nog lang en gelukkig…’ Helaas, geen enkele relatie is zo simpel. De conclusie is – zoals de personages in dit boek zullen ondervinden – dat langdurige liefde vooral een ‘vaardigheid’ is die wij ons langzaam en met de nodige moeite eigen maken. De Botton wil met dit verhaal dus laten zien dat hoogromantische idealen in het echte leven geen stand houden. ‘Weg van liefde’ verschijnt pas einde maart. Op donderdag 14 april geeft De Botton een lezing over zijn roman in The School of Life te Antwerpen.

Stefan Hertmans: ‘Een beeld van jou’

Stefan Hertmans
Stefan Hertmans© Belga Image

Stefan Hertmans verzamelde onlangs zijn beste liefdesgedichten – met enkele nieuwe tot nu toe ongepubliceerde gedichten – in de bundel ‘Een beeld van jou’ (De Bezige Bij) dat als ondertitel heel toepasselijk ‘Gedichten over de liefde’ meekreeg.

Wie graag Hertmans’ ‘Oorlog en terpentijn’ heeft gelezen, kan zijn of haar Valentijn misschien verrassen met deze klassieke liefdesgedichten waarin Hertmans laat zien wat voor een knappe stilist hij wel is. Als geen andere dichter weet hij zijn lyrische beeldspraak in bedwang te houden en de magie van de woorden beheerst haar ding te laten doen.

Frank Adam: ‘De ziel surft offline’

Van Murakami en Márquez tot Frank Adam en Alain de Botton: 10 literaire tips voor Valentijn
© Rik Teunis

Frank Adam, die ophef maakte met zijn fabels over onder andere liefde en erotiek, compileerde nu een bloemlezing van aforismen over de liefde en het leven tout court. Zelf noemt hij zijn verzameling aperçu’s “een Tao van leven, liefde, geluk, seks, roem, rijkdom, depressie, zelfmoord en sterven.”

‘De ziel surft offline’ (Uitgeverij Vrijdag) is een ideaal livre de chevet voor op het nachtkastje dus om voor het slapengaan in te grasduinen, en misschien luidop aan de bedpartner uit voor te lezen. Over de liefde – en de jaloezie, advocaten en echtscheidingen – raakt Adam niet uitgepraat: “Tot voor kort had de vrouw macht over de man via haar schoonheid en had de man macht over de vrouw door zijn macht. Nu heeft de vrouw de schoonheid én de macht.” Zou het? Adam heeft een boontje – zeg maar: grote boon – voor de paradox: “Zoals mensen gelukkigst zijn in ongelukkige tijden, hebben ze de beste seks uitgerekend wanneer het niet mag.”

Wie hem live aan het werk wil zien én horen, kan dat op donderdag 3 maart om 20u in De Werf te Brugge. Dichter en Klara-presentator Bart Stouten leidt in.

Wie liever op safe speelt, kan natuurlijk altijd terecht bij deze 4 oerklassiekers in het liefdesgenre:

Gabriel Garcia Márquez
Gabriel Garcia Márquez© Reuters

‘Een schitterend gebrek’ (2003) van Arthur Japin is een prachtige 18e-eeuwse historische roman over de enige echte liefde die de legendarische vrouwenversierder Casanova ooit zou hebben gekoesterd voor een zekere Lucia. Japin vertelt over hun rendez-vous jaren later, en schildert daarbij op onvergelijkelijke wijze de 18-eeuwse Verlichting met daarin de belangrijke rol van de vrouwen, de zogenaamde femmes savantes.

‘Liefde in tijden van cholera’ van de onvolprezen Gabriel Garcia Márquez is misschien wel de strafste liefdesroman ooit, alhoewel ‘Madame Bovary’ van Gustave Flaubert voor mij net ietsje – want meticuleuzer en levensechter – hoger scoort. ‘Geheime kamers’ van Jeroen Brouwers tenslotte- waarin achterdocht en overspel een belangrijke rol krijgen – zal ook niemand onberoerd laten.

Wie zijn of haar partner liever niet met een boek overvalt, die kan hem of haar meetronen naar het nieuwe Saint Amour-spektakel:

Van Murakami en Márquez tot Frank Adam en Alain de Botton: 10 literaire tips voor Valentijn
© Behoud de Begeerte

Jonge Vlaamse en Nederlandse schrijvers, zoals de nieuwste literaire sensatie Lize Spit (‘Het smelt’) of de taalvirtuoos Jamal Ouariachi (‘Een honger”), doen er hun ding. Vanavond 12 februari trekt de Saint Amour-caravaan zich op gang in Mechelen om de komende vijftien dagen heel Vlaanderen aan te doen met Funny Valentine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content