Totaalprogramma ter ere van J.M.H. Berckmans, alias Het Pafke

JMH Berckmans (1953-2008) die niet zo opgezet was met het epitheton Vlaamse Bukowski en zich liever als Vlaamse Céline liet aanspreken. © Wikipedia

Op zaterdag 28 november trekt de Studio in Antwerpen alle registers open om J.M.H.Berckmans, de Vlaamse Céline, te herdenken met een ‘psychotisch’ bal maar ook met talloze literaire optredens van onder anderen Elvis Peeters, Charlotte Van den Broeck, Benno Barnard en Luuk Gruwez.

Verhalenschrijver J.M.H.Berckmans is ondertussen al zeven jaar dood, maar de herinneringen aan zijn rock-‘n-roll-optredens als literaire performer samen met Circus Bulderdrang en Vitalski zijn nog springlevend in de Antwerpse scène. Op zaterdag 28 november wordt in de Antwerpse Studio vanaf 20u een groots feest opgezet om Pafke, het Mafke – zoals Berckmans zichzelf graag afficheerde – te eren.

Letteren moeten knetteren

Berckmans zelf zou dit totaalspektakel wel hebben zien zitten. Tijdens zijn leven was hij notoir afkerig van schrijvers die zich met veel sérieux op een podium hesen. Nee, de letteren moesten knetteren – en liefst van al met veel uitzinnige echte én talige muziek. Vandaar dat Berckmans die in de jaren 1990 furore maakte met zijn kort verhalend proza vol muzikale intensiteit – nu verzameld in ‘J.M.H.Berckmans’ beste’ – ook graag zelf muziek maakte op het podium, of bands uitnodigde om met hem de bühne te delen.

Nacht van Pafke

Totaalprogramma ter ere van J.M.H. Berckmans, alias Het Pafke
© /

Vonk & ZONEN en Villanella willen met ‘De Nacht Van Pafke’ de herinnering levend houden aan Berckmans’ woeste energie door in zijn geest muziek en letteren te mixen. Onder anderen Rudy Trouvé, Circus Bulderdrang, Elvis Peeters & Perverted en Marcel Vanthilt komen Berckmans eren. Met als afsluiter een ‘psychotisch’ boekenbal met dj’s Oliver Alex en Bert Lezy.

Daarnaast is er ook veel jong literair geweld dat zijn poëzie ten beste komt geven: van Jeroen van Rooij en Charlotte Van den Broeck tot Lieke Marsman. Bij wijze van antwoord geven dichters én poëziekenners Benno Barnard en Luuk Gruwez tegengas op neoklassieke wijze.In Knack van deze week had Stijn Tormans een uitgebreide babbel met Stijn Meuris en Kris Verdonck, auteur van een film over J.M.H. ‘Doctor Pafke’ Berckmans, over het fenomeen Berckmans.

Frank Hellemans

Partner Content