Thrillerrecensent én oprichter van Knack Hercule Poirot-prijs Fred Braeckman plots overleden

Fred Braeckman (6 januari 1944 - 11 september 2015). © Facebook

Fred Braeckman, thrillerspecalist en Knack.be-medewerker, is vrijdagavond in Gent bezweken aan een hersenbloeding.

Vanavond maakte Het Nieuwsblad bekend dat oud-VRT-journalist Fred Braeckman (71), die als thriller- en nazigeschiedenis-specialist aan de boekensite van Knack.be regelmatig bijdroeg, dit weekend in Gent plots overleden is aan een hersenbloeding.

Knack Hercule Poirot-prijs

Braeckman was oorspronkelijk radiojournalist bij omroep Oost-Vlaanderen (Radio 2) die zich vooral toelegde op toeristisch nieuws maar die daarnaast ook een fervent lezer was van thrillers. Bij hem rijpte jaren terug al het idee om een Vlaamse thrillerprijs in het leven te roepen die elk jaar de beste Vlaamse thriller zou belonen. Zo gezegd, zo gedaan: de Knack Hercule Poirot-prijs, zijn geesteskind, werd door Roularta-baas Rik De Nolf financieel en logistiek mogelijk gemaakt. Elk jaar bij aanvang van de Boekenbeurs wordt de prijs nu uitgereikt.

Biografieën over nazikopstukken

Braeckman, die voor Knack.be samen met Lukas De Vos het thrillernieuws op de voet volgde, schreef voor de boekensite de laatste jaren eveneens opgemerkte stukken over biografieën over nazikopstukken, zoals Adolf Hitler zelf maar ook over Heinrich Himmler bijvoorbeeld of over Joseph Goebbels. Drie weken geleden maakt hij voor Knacks boekensite een bijdrage over het naziconcentratiekamp voor vrouwen in Ravensbrück.

‘Disclaimer’: thriller van het jaar

Afgelopen woensdag mailde hij nog dat er na Paula Hawkins (‘Het meisje in de trein’) een nieuwe thrillersensatie in de maak was dit jaar: ‘ ‘Disclaimer’ (Ambo Anthos), debuut van Britse Renée Knight, lijkt me veel kans te hebben om de psychologische thriller van het jaar te worden. Kwaliteit van Patricia Highsmith.’ Twee dagen later is hij dan plots overleden.

Frank Hellemans

Partner Content