Thrillerauteur Rudy Soetewey krijgt Diamanten Kogel voor crisisroman

© Markant

Antwerpenaaar Rudy Soetewey ontving voor zijn dystopische roman ‘2017’ de elfde Diamanten Kogel voor beste Nederlandstalige thriller van het afgelopen jaar.

Vanavond werd in het Antwerpse Stadhuis de Diamanten Kogel 2013 uitgereikt voor beste Nederlandstalige thriller. Rudy Soetewey, die in 2011 nog de Knack Hercule Poirotprijs won voor ‘Getuigen’, was nu aan het feest met ‘2017’.

Soetewey (°1955) is geen tafelspringer maar iemand die liever in de luwte opereert. In een Knack-gesprek met Lukas De Vos vond hij het geen probleem dat hij bij de kleinere Westerlose uitgeverij Kramat zijn boeken slijt.

De jury moest dit jaar 122 inzendingen triëren maar koos enkele weken geleden voor deze 6 genomineerden: ‘Getekend vonnis’ van Jo Claes (Houtekiet), ‘Tango assassino’ van Patrick Conrad (De Bezige Bij), ‘Overkill’ van Escober (Anthos), ‘De vlinder en de storm’ van Walter Lucius’ (Bruna), ‘2017’ van Rudy Soetewey (Kramat) en ‘De erfgenaam’ van Charles den Tex (De Geus)

Exotisch

Een algemene deler in de thrilleroogst was niet direct te onderkennen, aldus het juryrapport, maar het viel wel op dat de romans, zoals de samenleving zelf, anno 2013 alsmaar exotischer worden: ‘Niet alleen spelen verhalen zich af in Australië, Zuid-Afrika, Indonesië, een nabije toekomst of een ver verleden… ook de personages in de verhalen krijgen letterlijk en figuurlijk meer kleur.’

De jury was onder de indruk van de apocalyptische sfeer van Soetewey’s ‘2017’ dat ondanks de duidelijk Belgische setting toch ook universele allures heeft: ‘Het is volledig de verdienste van Rudy Soetewey dat hij deze moeilijke en sombere thematiek van de persoonlijke crisis van het hoofdpersonage, en de politieke crisis van Europa op een herkenbare manier heeft weten te verwerken in een boeiende thriller.’

Frank Hellemans

Partner Content