Thatcher en de Yorkshire Ripper

Juli is niet meteen een krimimaand. Toch twee opvallende nieuwe thrillers van Linus Reichlin en David Peace.

De Duitser Linus Reichlin vertelt in ‘Assistent van de sterren’ een meeslepend verhaal over een gewezen Brugs politieman. Van David Peace is nu ook de Nederlandse vertaling van ‘1977’ uit. Over een seriemoordenaar in Engeland onder Thatcher. Ten minste dertien vrouwen vermoordde Peter Sutcliffe tussen 1975 en 1981. De meesten waren prostituees. Sutcliffe werd bekend als The Yorkshire Ripper, naar de Engelse regio waar hij zijn slachtoffers verminkte met hamers, messen, schroevendraaiers. Lange tijd was de streek in de ban van de moordenaar. Iedereen had schrik, de buurman kon de moordenaar zijn. Maar er was nog een andere angst. De grauwe regio werd ook geteisterd door werkloosheid, armoe, industriële achteruitgang. En meer nog: Iron Lady Thatcher stond klaar om de macht over te nemen. Tegen die achtergrond schreef David Peace vier misdaadromans die hij ‘The Red Riding Quartet’ zou noemen. Riding is een wat oudere naam voor Yorkshire, Red staat voor het bloed dat er vloeide. Bij betogingen, racistische rellen. In een onweerstaanbare, hallucinante en beklemmende stijl beschrijft David Peace in ‘1977’ hoe een politieman en een journalist op het spoor trachten te komen van de seriemoordenaar. Ze stuiten op corrupte politiemensen en politici, pappen aan met prostituees die eigenlijk bescherming verwachten. Als geen ander Brits auteur verkent en verlegt Peace de grenzen van de misdaadroman, van de roman tout court. Afgebroken zinnen die klinken als repetitieve muziek, een schokkende verhaallijn, verward en authentiek als het leven zelf.

Pieter Van In is niet de enige fictieve politieman die in Brugge aan de kost komt. Hij heeft een collega die luistert naar de naam Hannes Jensen. De twee hebben overigens niets met elkaar te maken. En niets wijst er op dat Linus Reichlin, de geestelijke vader van Jensen, Piet Aspe zou kennen. Reichlin, een Zwitsers journalist die in Berlijn woont, kreeg voor zijn thrillerdebuut ‘Het verlangen van atomen’ twee jaar geleden de Deutscher Krimi Preis. De Nederlandse vertaling kreeg lof, maar echt bekend is Reichlin bij ons nog niet. Opboksen tegen het Scandinavische geweld blijkt ook voor Duitse misdaadschrijvers niet gemakkelijk. In ‘Assistent van de sterren’ is Jensen niet langer politieman. Hij leidt een rustig bestaan in Brugge en ziet wel wat in een leven met Annick, zijn liefde. En dan is er nog zijn hobby: kwantumfysica. In IJsland, waar hij een symposium volgt, heeft hij een avontuurtje dat hem letterlijk en figuurlijk met een litteken achterlaat.

Raadselachtig wordt het als Annick hem vertelt dat haar beste vriendin van een Afrikaanse waarzegger een vreemde voorspelling heeft gehoord. Haar dochter zal vermoord worden door een man met een litteken in de nek. Net als Jensen er een heeft. Zoals in zijn debuut slaagt Reichlin er in een complexe plot stevig in de hand te houden en voor permanente goed geschreven suspense te zorgen.

Fred Braeckman

David Peace, 1977, Cargo, 336p., 19,90 euro, ISBN 978 90 234 6390 0

Linus Reichlin, Assistent van de sterren, Uitg. Vrijdag, 328p., 18,95 euro, ISBN 978 94 6001 111 5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content