Tachtig is prachtig (Oliver Sacks)

© Luigi Novi/Wikimedia Commons

Vandaag wordt de Britse neuroloog Oliver Sacks, wiens boeken ook in Nederlandse vertaling bestsellers zijn, 80. Hij schreef er een elegische beschouwing over.

‘The joy of old age (no kidding)’ heet de opmerkelijke bijdrage van neurowetenschapper Oliver Sacks in The New York Times van zondag. Vandaag wordt hij 80. Het is pas als je 80 wordt, aldus Sacks, dat je een vrijheid van denken krijgt, die je met 60 – laat staan 40 – nooit ervaart.

Sacks kreeg ook in Nederlandse vertaling een cultstatus bij de publicatie van ‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’ (1985). Sacks kan op een erudiete en lichtvoetige manier vertellen over de eigenaardige ’tricks’ die het brein met zijn gebruiker uithaalt. Zoals hij ook in zijn laatste boek ‘Hallucinaties’ (2012) bewijst, heeft hij een boontje voor de creatieve, soms pathologische manier, waarop onze hersenen zo hun eigen werkelijkheid creëren.

Mentale vrijheid

Sacks wordt vandaag 80 en schreef op zijn onnavolgbare elegante wijze een kort essay over wat het voor hem betekent om 80 te worden. Het is opvallend dat hij de vrijheid roemt die een 80-jarige voelt. Hij is nu bijna een eeuw oud, schrijft hij, en ervaart ook de mentale vrijheid ervan.

Hij haalt herinneringen op aan zijn vader die 94 werd en die ook als 80-jarige die verre blik en intense vreugde van de ouderdom roemde. Sacks heeft het eveneens over zijn vriend-dichter W.H.Auden die 80 hoopte te worden maar er als 67-jarige de brui aan gaf zonder veel lyrische woorden aan zijn nakende dood vuil te maken. Ook misantroop Samuel Beckett komt om het hoekje kijken in Sacks’ bespiegelingen.

Blijven voortleven

Het is in de herinneringen en dromen van je famielie en vrienden dat je blijft voortleven, aldus Sacks. En hopelijk ook in de boeken die je schreef. Sacks kan dus met een gerust gemoed het einde tegemoet zien want dat hij zal blijven gelezen worden, staat nu al vast.

Frank Hellemans

Met dank aan Jan Flamend voor de tip!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content