T.C. Boyle – Na de barbarij

In Na de barbarij schetst Boyle zachtaardig en met gevoel voor detail de nietigheid van de mens tegenover de natuur en onze hang naar grootse idealen die vaak slechts dienen om onze kleinste kantjes op te smukken.

T.C. Boyle – Na de barbarij

Uitgeverij: Anthos (originele titel: When the Killing’s Done)

Aantal pagina’s: 456

Prijs: 24,95 euro

ISBN: 978-90-414-1772-5

De eerste zin: Stel je haar voor in die kleine kombuis waar je bijna niet rechtop kon staan zonder je hoofd te stoten, …

Twee kleine kanaaleilanden voor de kust van Californië zijn het toneel van de strijd tussen de plichtsbewuste wetenschapster Alma Boyd Takesue en de ecoterrorist en fulltime eikel Dave LaJoy.

Inzet: de dieren aldaar. Alma wil de inheemse populatie van dwergvossen weer op peil brengen door alle ratten en varkens te verdelgen, maar Dave zet alles in het werk om die slachting te saboteren. Daarbij weet hij de pers te manipuleren en kan hij rekenen op een legertje rabiate hippies die Alma er langzaam onder krijgen.

De tweestrijd is slechts een kapstok waaraan Boyle – auteur van De Tortillagrens, Talk Talk en De vrouwen – een weergaloos verhaal over de eilanden zelf ophangt. In verhelderende flashbacks beschrijft hij hun geschiedenis die nauwer verweven blijkt met de levens van Dave en Alma dan ze zelf vermoeden.

Boyle omzeilt de clichés en de drammerige moraal zo eigen aan ecoparabels. Dave is een machtsgeile ijdeltuit en Alma laat zich niet altijd door de wetenschappelijke ratio leiden.

Zachtaardig en met gevoel voor detail schetst Boyle de nietigheid van de mens tegenover de natuur en onze hang naar grootse idealen die vaak slechts dienen om onze kleinste kantjes op te smukken.

Roderik Six

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content