Striptekenaar Jean-François Charles wint oudste Europese stripprijs

Belgisch striptekenaar Jean-François Charles heeft de Grote Prijs Sint-Michiel gewonnen voor zijn volledige oeuvre.

De Sint-Michiels stripprijzen, de oudste prijzen van de Europese stripwereld, werden in Brussel uitgereikt door vzw 9e Kunst, aan de vooravond van het elfde Professionele Stripfestival van Brussel plaats.

Jean-François Charles verwierf in 1980 naambekendheid in de stripwereld toen het album “Het Bal du rat Mort” uitkwam. Charles maakte de tekeningen, het scenario was van de hand van auteur en filmmaker Jan Bucquoy.

Charles werkte ook succesvol samen met Jean Dufaux aan de reeks “Fox”. Ook samen met zijn echtgenote Maryse werkte de 59-jarige tekenaar aan de albums “De Pioniers van de Nieuwe Wereld” en “India Dreams”.

De prijs voor het beste Franstalige stripalbum ging naar Thierry Robin en Fabien Nury voor “La mort de Staline”. De Fransman François Boucq werd beloond voor zijn tekening in “XIII Mystery: Colonel Amos”, het vierde deel van de spin-off van de beroemde reeks van Jean Van Hamme. José-Louis Bocquet ontving de prijs voor het beste scenario voor “Olympe de Gouges”.

De persprijs ging naar het tweede deel van “Svoboda!” van Jean-Denis Pendanx en Kris (Christophe Goret). De Prijs van de Jeugd (10-15 jaar), ging naar Nadou voor “Les Légendaires origines” en de prijs voor het beste eerste album ging naar Gaëtan Brynaert voor “Du vent sous les pieds emporte mes pas”.

Tekenaar Fenzo, ten slotte, bekend voor zijn erotiserende tekenen, kreeg een prestigeprijs. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content