Straatpoëzie voor het eerst in kaart gebracht

Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht. © GF

De Universiteit Utrecht lanceert in de Poëzieweek een interactieve website met een overzicht van de straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen.

Er zijn ontzettend veel gedichten te lezen in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen, maar niemand weet precies hoeveel, waar en van wie. Daarom lanceert de Universiteit Utrecht de nieuwe website ‘Straatpoëzie‘ met als doel om een inventarisatie te maken van alle poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. De website archiveert hiermee literair erfgoed. ‘Straatpoëzie’ wordt in de Poëzieweek gelanceerd.

'De letters van Utrecht' van het Utrechts Stadsdichtersgilde op de Oudegracht in Utrecht.
‘De letters van Utrecht’ van het Utrechts Stadsdichtersgilde op de Oudegracht in Utrecht.© GF

Interactieve kaart

Op straatpoezie.nl staat een interactieve kaart waarop de locaties van de gedichten in de openbare ruimte staan aangegeven. Iedereen kan hierop gedichten zoeken. Bijvoorbeeld als je benieuwd bent waar in jouw buurt gedichten te vinden zijn. Of als je wilt weten op welke locaties er gedichten te lezen zijn van jouw lievelingsdichter.

Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door On-site Poetry.
Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door On-site Poetry. © GF

De website presenteert van ieder gedicht de locatie en indien mogelijk de tekst van het gedicht, de naam van de dichter, een foto, de datum waarop het gedicht is aangebracht, eventueel de datum van verwijdering, de relatie tussen het gedicht en de locatie, die initiatiefnemer, de vormgever, het boek waarin het gedicht eventueel is opgenomen, wetenswaardigheden en een link naar meer informatie.

Poëzie buiten het boek

De website ‘Straatpoëzie’ is onderdeel van het PhD-onderzoek van Kila van der Starre. Zij doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’.

Poëziebundels verkopen slecht, maar toch zijn gedichten onderdeel van het alledaags leven. Mensen komen bijvoorbeeld met poëzie in aanraking op tv, op de radio, op social media, op gedichtenwebsites, in kranten en tijdschriften, op festivals, tijdens speciale gelegenheden en in de openbare ruimte.

Van der Starre gebruikt de gegevens in de database van ‘Straatpoëzie’ om onderzoek te doen naar het fenomeen ‘poëzie in de openbare ruimte’.

'Liedje voor de Kanaalzone' van Joke van Leeuwen en Bob Takes in Antwerpen.
‘Liedje voor de Kanaalzone’ van Joke van Leeuwen en Bob Takes in Antwerpen.© GF

Voeg zelf een gedicht toe

Op dit moment bevat de database van ‘Straatpoëzie’ bijna 500 gedichten, maar vermoedelijk bestaan er nog honderden meer. Met behulp van crowdsourcing wil Kila van der Starre alle straatpoëzie in Nederland en Vlaanderen in kaart brengen. Iedereen die een gedicht in de openbare ruimte kent kan dat gedicht toevoegen via een online formulier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content