Standbeeld voor Herman de Coninck in Antwerpse dierentuin

Wanneer het standbeeld er komt is nog niet zeker, maar dat het er komt staat vast aldus Kristien Hemmerechts. © Coverafbeelding NWT

Kristien Hemmerechts vertelt in haar blog dat Herman de Coninck een standbeeld krijgt in de Antwerpse Zoo in de tuin en met zicht op zijn geliefkoosde flamingo’s.

In haar VRT-blog van vandaag vertelt Kristien Hemmerechts, laatste partner van dichter-journalist Herman de Coninck (1944-1997), dat hij een standbeeld krijgt in de te restaureren tuin van de Antwerpse Zoo, met zicht op de flamingo’s, aan wie de dichter twee gedichten wijdde trouwens.

De Coninck, aldus Hemmerechts, ging met dochter Laura graag flaneren in de dierentuin en had een boontje voor de flamingo’s over wie hij al in zjin debuutbundel ‘De lenige liefde’ (1969) dichtte: Ze zijn er bijna niet / zoals heel slanke vrouwen / na heel licht verdriet.

Duvel in de hand

Het fiat voor de aanmaak en plaatsing van het standbeeld kwam er na een gesprek met Zuhal Demir (N-VA), voorzitster van de Antwerpse districtsraad, en de verantwoordelijken van de Antwerpse Zoo. Een eerder plan om vlakbij café De Nieuwe Linde, waar De Coninck in het gezelschap van cafébaas Luc Huybrechts destijds ettelijke uren sleet, wees ze van de hand: “Nee, nee, zei ik, want ik zag hem daar al vereeuwigd met een Duvel in de hand”.

Het eerste flamingogedicht uit De Conincks debuutbundel gaat als volgt:


Ze zijn er bijna niet


zoals heel slanke vrouwen


na heel licht verdriet.


Met hun poten als met een dun pincet


pikken ze preuts hun tenen


uit het water op, o, ze


zijn zo rose


als gedachten van een maniërist.


Ze zijn vraagtekens achter al ons weten


en zo fraai dat we even


niet meer om een antwoord geven.

(uit: ‘De lenige liefde’)

Wie er niet genoeg van krijgt, kan hier ook nog een tweede flamingogedicht van zijn hand lezen.

Frank Hellemans

Partner Content