‘Schrijvers voelen problemen beter aan dan wetenschappers’

© De Singel (Mind The Book 2013)

Op het symposium over de staat van het boek in het Vlaamse parlement maandagnamidddag 23 maart is psychiater Dirk De Wachter de centrale gast. Hoe kan literatuur onze mentale gezondheid bevorderen?

Het wordt een druk en lang weekend voor psychiater en graag geziene mediagast Dirk De Wachter. Nadat hij vandaag en morgen centrale gast is het op het Rotspaleis-poëziefestival in het Antwerpse Sportpaleis, speelt hij ook op de vijfde Staat van het Boek op maandag 23 maart in het Vlaamse Parlement de eerste viool.

Leesbevordering

Dit jaar staat de studienamiddag er in het teken van leesbevordering in al haar facetten. Hoe kan lezen je mentaal gezond maken en houden? Klopt het dat het lezen van romans je effectief empathischer maakt? Dirk De Wachter, zelf een fervente lezer, steekt zijn geloof in de helende en geestverruimende kracht van literatuur niet onder stoelen of banken: ‘Kunstenaars, in het bijzonder schrijvers, voelen de problemen van deze tijd veel beter aan dan wetenschappers. Als ik wil weten hoe mijn patiënten de maatschappij ervaren, heb ik veel meer aan een hedendaagse roman dan aan een jaargang van The American Journey of Psychiatry.’

Naast Dirk De Wachter zijn er ook een hele rist andere gepassioneerde lezers, schrijvers en deskundigen, zoals Chokri Ben Chikha, Mieke Van Hecke, Rachida Lamrabet, Charles Ducal en Marita de Sterck, die hun licht zullen laten schijnen over hete hangijzers op gebied van leesbevordering: Hoe divers wordt er gelezen? Bereiken we een uiteenlopend publiek? Wat zijn de voorwaarden voor een positief leesklimaat? En vooral: Is het niet hoog tijd voor een grensoverschrijdend leesbevorderingsbeleid?

Frank Hellemans

Partner Content