Schrijver van het Wilhelmus waarschijnlijk gevonden

© GF

Het Wilhelmus, dat geldt als het oudste volkslied ter wereld, is vermoedelijk geschreven door de zestiende-eeuwse dichter Petrus Datheen. Dat stellen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit van Utrecht en Antwerpen op basis van nieuwe computertechnieken.

Het Wilhelmus werd geschreven aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (rond 1570), maar de schrijver van het lied is altijd onbekend gebleven. Met behulp van zogeheten computeralgoritmes, waarmee auteurs herkent kunnen worden op basis van schrijfstijl, zijn de onderzoekers nu op Datheen uitgekomen. “Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de kleine, onopvallende woordjes in teksten, zoals lidwoorden en voorzetsels”, zegt Mike Kestemont van de Universiteit Antwerpen.

“Het ultieme bewijs voor het auteurschap zullen we wellicht nooit vinden, maar het heeft er alles van dat we met dit nieuwe onderzoeksspoor de dichter van het Wilhelmus op de hielen zitten”, aldus de onderzoeker.

Datheen was een gereformeerd auteur die een deel van zijn leven in ballingschap in Duitsland moest leven. Hij was vooral bekend wegens zijn “onwaarschijnlijk populaire” psalmberijming uit 1566. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content