Saskia De Coster wordt eerste ‘huisschrijver’ van de KU Leuven

. © Belga

Vanaf volgend academiejaar treedt auteur Saskia De Coster aan als writer-in-residence van de KU Leuven.

Als ‘huisschrijver’ van de universiteit zal ze onder meer een vak ‘creatief schrijven’ doceren, maar ook gastlezingen geven, gelegenheidsteksten opstellen en een interdisciplinair onderzoeksproject op touw zetten.

De eerste writer-in-residence van de KU Leuven is ook een van haar eigen alumni. Na haar studies Germaanse talen en Literatuurwetenschappen schreef Saskia De Coster verschillende romans, waaronder Eeuwige roem (2006), Wij en ik (2013) en Nachtouders (2019). Dit jaar is ze als enige Belgische auteur genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

De Coster werkte ook samen met beeldende kunstenaars als Rinus Vandevelde en Arne Quinze en heeft projecten opgezet met theatermakers en muzikanten. ‘Als universiteit willen we de harmonie tussen kunst en wetenschap bewust stimuleren. Saskia De Coster kan op dat vlak een inspirerend voorbeeld zijn voor onze studenten en medewerkers’, zegt Bart Raymaekers, vicerector Groep Humane Wetenschappen, ook bevoegd voor cultuurbeleid.

‘Als student letteren was het net dat wat ik miste in mijn opleiding: het creatieve aspect van taal en de mogelijkheid om meer over het schrijfmetier te leren’, zegt De Coster. ‘Ik ben ook erg benieuwd naar hoe studenten vandaag met taal omgaan, hoe hun leefwereld eruitziet en hoe ik mezelf daartoe verhoud. En omdat ik het belangrijk vind dat kunst en wetenschap samenkomen, wil ik van de gelegenheid gebruikmaken om die grenzen af te tasten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content