Salinger was verzot op Hamburger Kings

J.D. Salinger, cultauteur van ‘Catcher in the Rye’, was gek op Hamburger Kings, hield van de tenor Carreras en had een hekel aan uitgevers.

Van Ronald Reagan en George Bush senior moest de schrijver J.D. Salinger (1909-2010) niet veel hebben. In 1988 had Salinger het in zijn brieven over ‘de vertrekkende domkop en de aankomende domkop’. Toch zal men het beeld van Salinger als een mensenschuwe knorpot, die in New-Hampshire het leven van een kluizenaar leidde, moeten bijstellen. Uit zijn tot nog niet-gepubliceerde correspondentie leren we hem immers ook kennen als een man die zich als een heel gewone Amerikaan gedroeg. Hij genoot van de banaliteiten die het dagelijkse leven biedt. Hij tuinierde graag

Dit alles blijkt uit vijftig met de schrijfmachine getypte brieven en vier postkaarten die Salinger tussen 1986 een 2002 schreef aan Donald Hartog, een Londense importeur van levensmiddelen die in 2007 op 91-jarige leeftijd overleed. Hartog en Salinger hadden elkaar in 1937 leren kennen in Wenen, waar de twee 18-jarigen Duits leerden. In die brieven, die Salinger met Jerry ondertekent, spreekt hij zijn vriend aan als Don.

Verder leren we Salinger kennen als een man die graag met de bus door Amerika reist. Hij kletst graag met zijn medereizigers, is verzot op Hamburger Kings die hij ook aan anderen aanbeveelt, heeft bewondering voor de tenor José Carreras en geniet van Britse soaps. Hij is verslaafd aan Wimbledon en duimt voor de Brit Tim Henman. Hij bewondert John McEnroe. Als hij Engeland aandoet, frequenteert Salinger bij voorkeur het theater en de zoo. Het liefst dineert hij in het Londense Hotel Savoy.

Maar ook de schrijver Salinger komt in die correspondentie aan het woord. Salinger heeft een hekel aan uitgevers en in 1991 noteert hij hoe gelukkig hij is te kunnen schrijven zonder afgeleid te worden door de gedachte dat hij nog iets moet publiceren. In de brieven vertelt Salinger verder dat hij de hele tijd aan het schrijven is. De vraag is nu of dit wel klopte, want veel manuscripten zijn er na zijn dood niet gevonden.

De brieven van Salinger werden na de dood van Donald Hartog in een la aangetroffen. Hartogs kinderen hebben ze aan de universiteit van East Angla overgemaakt. Daar kunnen de brieven door de vorsers geraadpleegd worden.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content