Postuum werk op komst van Elmore Leonard en J.D. Salinger

Leonards laatste roman in wording zal worden afgewerkt door zijn zoon Peter en van Salinger zouden we volgens zijn biografen nog vijf nieuwe romans mogen verwachten.

Elmore Leonard, die op 20 augustus overleed aan de gevolgen van een beroerte, werd zaterdag begraven. Op zondag liet zijn zoon Peter, zelf ook auteur, in een interview met BBC 4 weten dat hij eraan denkt de roman waaraan vader Elmore volop aan het schrijven was te voltooien.

“Het is al besproken met andere familieleden en ik praatte met Greg Sutter, de vaste researcher van Elmore,” vertelde hij. Hoeveel pagina’s Elmore Leonard al schreef, weet Peter Leonard niet, maar het boek zal wellicht ‘Blue Dreams’ heten en draait opnieuw rond US Marshall Raylan Givens, die onder andere in zijn vorige boek ‘Raylan’ en in de tv-serie ‘Justified’ het hoofdpersonage is. Als ‘Blue Dreams’ afgewerkt geraakt, zal het Leonards 46ste roman zijn.

Teruggetrokken schrijven

Wie heel wat minder titels op z’n naam heeft, is de in 2010 overleden en berucht mediaschuwe cultschrijver J.D. Salinger, auteur van ‘The Catcher in the Rye’ (vertaald als ‘De vanger in het graan’). Dat spraakmakende en nog steeds wereldwijd gesmaakte werk – jaarlijks goed voor zo’n 250.000 verkochte exemplaren – is Salingers enige bij leven gepubliceerde roman. Daarnaast publiceerde hij heel wat kortverhalen, voornamelijk in het tijdschrift The New Yorker, en novelles.

In de biografie ‘Salinger’ en de gelijknamige documentairefilm – beide zullen begin september in de VS uitkomen – beweren auteurs David Shields en Shane Salerno dat we vanaf 2015 vijf eerder ongepubliceerde romans van Salinger zullen kunnen lezen. Dat wist The Associated Press te vertellen nadat het persagentschap een vroege kopij van de biografie kon inkijken. De vijf romans zullen het eerste werk zijn van de schrijver sinds 1965, toen hij in The New Yorker met ‘Hapworth 16, 1924’ afscheid nam van het publieke schrijverschap.

Literair mysterie

De romans zullen meteen ook een antwoord bieden op de veelgestelde vraag waar een begenadigd schrijver als Salinger mee bezig was in al die jaren van teruggetrokken leven. Dat hij altijd is blijven schrijven is bekend, maar wat hij precies schreef en hoe doelgericht zullen we pas in 2015 weten. Dan wordt – wellicht – het literaire mysterie rond J.D. Salinger opgehelderd.

Wat Shields en Salerno intussen wisten uit te vissen, is dat de boeken onder andere Catcher in the Rye-protagonist Holden Caulfield en de familie Glass uit het kortverhaal ‘Franny’ en de novelle ‘Zooey’ ten tonele zouden voeren. Daarnaast zou ook de ervaring van Salinger in de Tweede Wereldoorlog aan bod komen. Shields en Salerno haalden die informatie uit twee onafhankelijke bronnen. The Associated Press probeerde dit te verifiëren bij de erven Salinger, maar kreeg geen reactie. Zoon Matt Salinger en weduwe Colleen O’Neill werkten ook niet mee aan de biografie en houden zo het mysterie rond J.D. Salinger een beetje intact.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content