Postume novelle Harry Mulisch

Ditmaal een Boekenjournaal vol prijzen, de uitdeinende affiche van Mind The Book en een postume novelle van Harry Mulisch.

Postuum novelle Harry Mulisch

Er zal dan toch een postume novelle – getiteld ‘De tijd zelf’ – van Harry Mulisch verschijnen, dat schrijft De Papieren Man. Uitgever Robbert Ammerlaan onthulde dat op de nieuwjaarsreceptie van De Bezige Bij. De erven-Mulisch zijn akkoord dat de novelle zo snel mogelijk wordt uitgegeven. Er is wel nog voorbereidend werk nodig. Omdat er bijvoorbeeld nog enkele pagina’s zijn waarvan niet duidelijk is wat Mulisch ermee wou doen. Waarschijnlijk komt er dus een verklarende inleiding of een nawoord. Dat er toch nog een novelle van Mulisch gevonden werd is verrassend, want Mulisch besloot zijn laatste roman ‘Siegfried’ in 2001 met “Daarna niets meer”. Hij had ook vaak gezegd dat hij de laatste tien jaar van zijn leven niets meer had geschreven.

De Groene Watermanprijs voor Elias Khoury

De Groene Watermanprijs wil boeken die in de klassieke lijstjes meestal over het hoofd gezien worden, bekronen. De prijs gaat dit jaar naar de Libanees Elias Khoury, met ‘Poort van de zon’. Volgens de jury is dit ‘het ultieme verhaal van het Palestijnse volk’. De publieksprijs ging naar ‘Antwerpen, biografie van een stad’ van I. Bertels, H. Van Goethem & Bert de Munck. Deze historici van de Universiteit van Antwerpen vertellen de Antwerpse stedelijke geschiedenis aan de hand van verschillende thema’s, zoals culturele diversiteit en politieke cultuur.

Nominaties kinder- en jeugdboekenprijzen Boekenleeuw en Boekenpauw 2011

Boek.be heeft donderdag de nominaties bekendgemaakt voor de Boekenleeuw en Boekenpauw 2011. De Boekenleeuw gaat naar het beste kinder- of jeugdboek van een Vlaamse auteur. Onder de 17 nominaties zijn onder andere Bart Moeyaert, Klaas Verplancke en Joke Van Leeuwen. De Boekenpauw is voor het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek van een Vlaamse illustrator. Genomineerden zijn onder meer (opnieuw) Klaas Verplancke, Gerda Dendooven en Dimitri Leue. De Boekenleeuw en Boekenpauw zijn allebei goed voor 2500 euro en een gouden speld. De prijzen worden op 23 februari uitgereikt in Antwerpen.

ECI sluit Nederlandse winkels en gaat er verder als onlineboekenwinkel

Boekhandel ECI sluit zijn achttien winkels in Nederland en gaat er voortaan als onlineboekenwinkel verder. Tachtig medewerkers van de winkels verliezen daardoor hun werk, zo laat directeur Hubert de Koning van ECI Nederland weten. De reden is dat zestig procent van de omzet van het internet komt. De winkels zorgen voor minder dan twintig procent. Ook telefonisch kunnen boeken, film en muziek worden besteld. De maatregel heeft geen gevolgen voor de zes Vlaamse ECI-winkels en de 37 medewerkers.

Íngrid Betancourt trapt Mind The Book af

Íngrid Betancourt is de opener van Mind The Book op vrijdag 4 maart. De Colombiaanse politica en voormalige presidentskandidate werd zes jaar lang gegijzeld door de FARC. Andere sprekers zijn Robert Fisk en Umberto Eco. Betancourt wordt geïnterviewd door Gie Goris van Mo*.

Provinciale prijzen Oost-Vlaanderen fictie en monografie toegekend

In het voorjaar van 2011 worden de laureaten van 2010 voor de prijzen voor Letterkunde van de provincie Oost-Vlaanderen gelauwerd. Annelies Verbeke sleept de prijs voor Proza in de wacht met ‘Vissen redden’. Die voor Essay en Monografie gaat naar Johan De Boose’s ‘De poppenspeler en de duivelin. Reis naar de schimmen van Kroatië’. De prijs voor Populariserend werk werd niet uitgereikt, maar Guido Rappé kreeg wel een eervolle vermelding voor zijn werk ‘De zee van toen. Een historisch-ecologische verkenning van de zuidelijke Noordzee (1930-1980), uit de mond van de Vlaamse visser’.

E-books van WPG-uitgeverijen te koop bij Bol.com

De e-books van WPG-uitgeverijen zijn nu ook te koop bij Bol.com. Het was Bol.com niet gelukt om bij de introdcutie van e-books met WPG tot een overeenkomst te komen, waaronder onder andere Querido en De Bezige Bij ressorteren. Een van de struikelpunten was de marge, die voor internetwinkels doorgaans op 30 procent ligt. WPG vond de marge-eisen van Bol.com te hoog en zag dus geen belang in samenwerking.

Heleen van Royen bestverkochte Nederlandse romanschrijver van 2010

‘De gelukkige huisvrouw’, het debuut van Heleen van Royen, is de best verkochte Nederlandse roman van 2010. In de top tien staat ook haar laatste roman ‘De mannentester’. Hiermee is Heleen van Royen de bestverkochte romanschrijver van 2010 in Nederland. De schrijfster zegt ‘blij en beduusd’ te zijn omdat haar debuutroman na elf jaar nog steeds nieuwe lezers vindt en dat de lezers ook nog hongerig zijn naar nieuw werk.

Het Literaire Pleidooi herstelt Annie M.G. Schmidt in ere

Het Letterhuis, deBuren en het Letterkundig Museum willen met deze ‘literaire rechtbank’ Nederlandse en Vlaamse auteurs in ere herstellen. Deze keer werd gepleit voor Annie M.G. Schmidt en Patricia de Martelaere. De jury, het publiek, beslechtte het pleit in het voordeel van Annie M.G. Schmidt. Daarmee krijgt ze een plaatsje in de eregalerij en meteen ook een gelegenheidstentoonstelling in het museum in Den Haag.

(Bron: persberichten)

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content