Poëzieweek met gratis geschenkbundel Stefan Hertmans komt eraan

Stefan Hertmans © Belga

Donderdag 28 januari begint met Gedichtendag officieel de Poëzieweek in Vlaanderen én Nederland, maar deze avond wordt de poëtische tiendaagse al ingezet met de bekendmaking van de winnaar van de Herman de Coninckprijs.

Met Gedichtendag – donderdag 28 januari – begit de Poëzieweek pas echt. Wie voor minstens 12,50 euro aan poëzie koopt bij zijn lokale boekhandelaar, krijgt er dan ‘Neem en lees’ van Stefan Hertmans bovenop. Maar vandaag en morgen begint de poëzietsunami al met de bekendmaking van de belangrijkste commerciële poëzieprijzen in Vlaanderen en Nederland.

Herman de Coninckprijs

Vanavond wordt dus de winnaar van de Herman de Coninckprijs voor beste Vlaamse poëziebundel van het afgelopen jaar in Antwerpen bekend gemaakt om 20u in de Arenbergschouwburg. Stefan Hertmans zal dan ook van de partij zijn om er voor te lezen uit zijn ‘Neem en lees’ waarin hij in tien gedichten de allesbepalende rol van de herinnering en het geheugen in een mensenleven thematiseert.

Vijf Vlaamse dichters maken kans op de Herman de Coninckprijs die goed is voor 6.000 euro: nieuw Antwerps stadsdichter Maarten Inghels, buitenbeentje Marc Kregting, de koele en minimalistische Ruth Lasters, intellectueel Bart Meuleman en de geëngageerde prozaïst Jeroen Theunissen. De aard van de genomineerden is zo divers dat het moeilijk wordt om een potentiële winnaar naar voor te schuiven. Verleden jaar was dat Peter Verhelst met ‘Wij totale vlam’.

VSB-Poëzieprijs

Op woensdag krijgt de bekendmaking van de VSB-Poëzieprijs in Groningen dan zijn beslag. Deze prijs bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar en graait daarvoor ietsje dieper in de geldbuidel dan de stichting achter de Herman de Coninckprijs doet: 25.000 euro of 1 miljoen oude Belgische frank.

Het zegt iets over de betrekkelijkheid van literaire prijzen dat van de twee Vlaamse dichters die bij de vijf genomineerden voor deze lucratieve prijs behoren, elk spoor van de vijf van de Herman de Coninckprijs ontbreekt: Geert van Istendael (‘Het was wat was’) en Maud Vanhauwaert (‘Wij zijn evenwijdig’) zijn er in de running samen met hun Nederlandse collega’s Pieter Boskma (‘Zelf’), Ilja Leonard Pfeijffer (‘Idyllen’) en Toon Tellegen (‘De werkelijkheid’).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content