Pionier E-book overleden

Pionier van het E-book, Michael Hart, overleed vorige week ten gevolge van een hartaanval.

Michael Hart overleed afgelopen week op 64-jarige leeftijd ten gevolge van een hartaanval, zo meldt De Papieren Man. Hij is de stichter van het project Gutenberg en was de eerste die boeken volledig digitaal beschikbaar maakte.

In 1971 lanceerde Michael Hart het project Gutenberg. In een digitale bibliotheek worden boeken ondergebracht waarvan de auteursrechten zijn verlopen. Hij startte met het handmatig invoeren van volledige boeken. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring is het eerste document dat Hart via het net verspreidde. De techniek was destijds nog niet zo vergevorderd. Daarom gebruikte hij het universiteitsnetwerk van Illinois, waar hij destijds studeerde om de teksten te verspreiden. Tegen 1987 slaagde hij er in om 313 boeken te digitaliseren. Op dit moment omvat de bibliotheek van het project Gutenberg ongeveer 36.000 boeken in meer dan 60 talen. Elke week verschijnen er bijna 50 nieuwe titels.

deAuteurs richt nieuwe auteursvennootschap op
deAuteurs, een nieuwe beheersvennootschap van Nederlandstalige auteurs, kreeg afgelopen week groen licht voor het opstarten van zijn werking.

De vennootschap zal de rechten beheren van verschillende soorten werken: scenario, podiumkunsten, documentaire, poëzie, regie, strip en illustratie, literatuur en audiovisuele fictie. Met ondersteuning van SACD en Scam, trachten ze op 1 januari 2012 operationeel te zijn. SACD en Scam zijn de overkoepelende Franse genootschappen waaruit deAuteurs is ontstaan. Voor het internationaal beheer van de rechten, blijven deAuteurs nog wel vertegenwoordigd door SACD en Scam.

Vanuit de vraag naar meer gerichte diensten voor de specifieke culturele identiteit van Vlaanderen, zijn deAuteurs zich gaan verenigen in een nieuwe structuur voor het beheer en de verdediging van hun rechten. Het is uniek dat het beleid uitsluitend in handen blijft van auteur en dus niet van de producenten, organisatoren of uitgevers.


Tentoonstelling ‘Trafic’ van Joost Swarte opent in Brussel
Afgelopen vrijdag opende in Galerie Champaka in Brussel de tentoonstelling ‘Trafic’ van tekenaar, illustrator en kunstenaar Joost Swarte. Hij is het meest gekend door zijn zelf uitgevonden ‘klare lijn’.

De Nederlander startte zijn carrière eind jaren ’60 met het tekenen van strips en grafiek. Naast talloze tekeningen en cartoons, ontwierp hij ook meubilair, muurschilderingen en zelfs het theater ‘De toneelschuur’ in Haarlem. Hij creëerde postzegels, ansichtkaarten, richtte zijn eigen uitgeverij op en is ook gekend door zijn glas-in-loodramen. Onlangs werkte hij ook mee aan het ontwerp van het nieuwe Hergé-museum te Louvain-la-neuve. Zijn ‘klare lijn’ staat voor een uitgepuurde tekenstijl: duidelijke contourlijnen, heldere kleurvlakken, zonder perspectiefwerking. Dit zou een eenduidige leesbaarheid van de tekening moeten bevorderen. Swarte won in 1981 de Prijs voor beste buitenlandse artiest op het Prix Saint-Michel in België en de stripschapprijs in 1998.

‘Howl’ brengt hommage aan beatdichter Allen Ginsberg
Afgelopen week toonde het Filmfestival van Oostende de film ‘Howl’. Deze bijzondere vertoning toont het leven van beat dichter Allen Ginsberg.

‘Howl’ is de titel van één van Ginsbergs meest gekende gedichten uit 1957, zo bericht Cobra.be. De film verhaalt het turbulente leven van de homoseksuele dichter. Omwille van té vulgair, obsceen, smerig werd er een rechtszaak tegen hem ingespannen, maar uiteindelijk ging hij vrijuit en werden zijn literaire kwaliteiten toch erkend. Verschillende elementen uit zijn gedichten verwijzen ook naar de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Vietnam.

‘Howl’ beslaat meerdere pagina’s en omvat geen klassiek metrum of rijmschema. Kenmerkend is het ritme, de beat, die men hoort wanneer men het gedicht voordraagt. Beat schrijvers, zoals Ginsberg, Kerouac en Burroughs, vormden de voorlopers van de tegencultuur in de jaren ’60. Door het nemen van geestverruimende middelen of door waanzin, schreven ze een apart soort literatuur die zich van geen conventie iets aantrok.

Esmeralda Van den Bosch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content